Укриття у школі, тимчасовий культурний простір, Музей історії Дніпра: інспекційний обʼїзд чергової по місту 

02.06.2023 17:42   -

Перевірити стан найпростіших укриттів, аби туди у будь-який момент під час повітряної тривоги могли потрапити містяни. Відповідне доручення департаментам мерії дав мер міста Борис Філатов. Його заступниця, директорка департаменту гуманітарної політики міської ради Ксенія Сушко другого червня перевірила виконання доручення мера, перевіривши укриття в одній зі шкіл Дніпра. 
«Проінспектувавши укриття, переконалася у його цілковитій підготовленості. Серед основного — є вентиляція, запасні виходи, лави для сидіння, запаси води, медикаменти, куточки для дітей. У цій школі були пошкоджені вікна внаслідок ударної хвилі від ракетної атаки тиждень тому. Вибиті віконні отвори одразу закрили, зробили заміри і вже проходить тендерна закупівля для встановлення нових склопакетів», — розповіла Ксенія Сушко. 
Всього було облаштовано 116 простих укриттів у комунальних закладах загальної середньої освіти, а також ще 10 укриттів, які базуються у закладах культури , повністю відповідаючи всім необхідним вимогам. В цих укриттях цілодобово працюють відповідальні особи для того, щоб місцеві мешканці могли переміститися туди під час оголошення сигналу “Повітряна тривога”.

Крім того, під час інспекційного об’їзду міста Ксенія Сушко також відвідала тимчасовий культурний простір під назвою “Модуль тимчасовості” (MOT), розташований у середмісті, щоб перевірити організацію цього мистецького проекту. У місті Дніпро цей культурний простір отримує підтримку міської ради і був організований командою “don’t Take Fake” з фінансовою підтримкою фонду USAID.
«Модуль тимчасовості» — двоповерхова будівля, складена з 27 контейнерів-модулів, із виставкою робіт світових та українських художників. Тут також проведуть серію кінопоказів і лекцій. Мета проєкту — привернути ще більше уваги до України та зібрати кошти на відновлення культурних установ, які постраждали внаслідок російської агресії. А ще завдання MOT — за допомогою мистецтва привернути ще більше уваги до культурних проєктів, які реалізуються в країні попри війну.
«Після Києва проєкт приймає Дніпро. Місто усіляко допомогло з різними організаційними питаннями щодо розміщення на локації. Загалом цей культурний простір про те, що війна тимчасова, а мистецтво залишиться назавжди. Через офіційні сторінки департаменту гуманітарної політики анонсуватимемо виставки, події проєкту», — зазначила Ксенія Сушко. 
Протягом роботи MOT він також використовується як майданчик для кінопоказів, перформансів, лекцій та дискусій. В просторі також є гіфтстор – особливий сувенірний магазин. Після завершення проекту команда MOT планує провести благодійний аукціон, на якому будуть виставлені роботи, які були представлені в експозиції простору, а також твори інших художників. Організатори MOT збирають кошти з продажу квитків, а також отриманий прибуток від гіфтстору та аукціону, щоб створити окремий грошовий фонд. Усі зібрані кошти на 100% будуть передані на відновлення українських художніх інституцій, пам’яток та музеїв. Таким чином, кожна людина, яка придбає квиток, купить щось у гіфтсторі або візьме участь у аукціоні, автоматично долучається до поповнення фонду та допомагає у відновленні культурної спадщини.

MOT працює без вихідних до 25 червня. Режим роботи простору такий: з понеділка по п’ятницю з 13:00 до 20:00, а у вихідні з 11:00 до 20:00.

Щоб отримувати новини про проект, можна стежити за ним в Instagram за адресою https://www.instagram.com/mot.object/, на офіційному сайті за посиланням https://moduleoftemporality.com/en/ або в телеграм-каналі проекту https://t.me/motbydtf.

Також, цього дня чергова по місту відвідала Музей історії Дніпра, проінспектувавши, як поповнюють колекції.
«У цьому музеї немає жодного придбаного за кошти експоната. Нині формується нова вулична експозиція, яка відображає війну. Експонати надали волонтери, містяни. Найгабаритніший – хвостова частина російського транспортно-бойового гелікоптера Мі-35М, збитого силами Протиповітряної оборони ЗСУ 19 березня 2022 року на території Херсонської області», — додала Ксенія Сушко.