Українські ВНЗ завищують вартість навчання – результати аудиту

16.01.2019 10:45   -
Автор:

Держаудитслужба встановила, що вартість навчання у ВНЗ різних міст України з одним ступенем акредитації іноді відрізняється у два-три рази. При цьому вартість вищої освіти постійно зростає, щороку збільшуючись приблизно на 10%.
Про це повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” із посиланням на прес-службу Державної аудиторської служби за результатами перевірки.
Зокрема, в одному із університетів виявили, що його адміністрація, відповідно до колективного договору, щомісячно проводить перерахування на рахунок первинної профспілкової організації на культурно-масову, фізкультурну, оздоровчу роботу та надання співробітникам матеріальної і фінансової допомоги у розмірі 2% від надходжень за надання платних послуг, що при складанні калькуляції вартості навчання вже враховано.
– Отже, вартість навчання у цьому випадку необґрунтовано завищена, – наголошують у службі.
Крім того, ревізія встановила факти надання пільг із платного навчання у вигляді зменшення розміру вартості (без внесення змін до договорів) або надання такої послуги безкоштовно, що навпаки призводить до недоотримання власних надходжень державними ВНЗ.