Українцям відкрили гарячу лінію для скарг на неправомірно оформлені субсидії

19.10.2018 14:45   -
Автор:

В Україні запрацювала “гаряча лінія”, на яку можуть скаржитися ті, хто сумнівається в справедливому призначенні державної допомоги. Таку послугу чиновники запозичили в Європі, щоб ефективно боротися з шахраями, йдеться в сюжеті ТСН о 19:30, повідомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
На вигляд Глібу не більше чотирьох років, а насправді дев’ять – у нього важка форма ДЦП, епілепсія та мікроцефалія. Дитина майже ніколи не виходить з дому, зараз лежить у лікарні з гострим бронхітом. Мама Оксана Смолянінова звинувачує себе: “Це або переохолов, або з опаленням я заощадила, погоджуся”. Прогріти трохи більше 70 квадратів їхнього будинка восени коштує майже півтори тисячі гривень – про це жінка дізналася цьогоріч, коли у субсидії вперше за три роки їй відмовили.
“Вимагали, що я маю надати довідку про доходи батька, котрий є громадянином іншої країни”, – каже вона. Із батьком Гліба Оксана офіційно не одружена. Нині він живе в Росії і часом допомагає ліками. За дев’ять років сина бачив тричі, Оксана переживає, щоб четвертий раз не став останнім. “Або він має приїхати і відмовитися від дитини, щоби ми могли бути в теплому приміщенні, або в нас відберуть останнє”, – каже жінка.
У Мінсоцполітики пояснюють, що такі ситуації – це зворотний бік боротьби із шахраями. “Майже мільйон домогосподарств – це працездатні особи, які чомусь не працюють і декларують відсутність доходів. І мери достатньо великих міст отримували субсидію, і, як виявилося, мешканці достатньо елітних будинків або квартир в таких будинках отримували житлову субсидію”, – дивується генеральний директор директорату сім’ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики Віталій Музиченко.
Будинок Олександри – офіційно аварійний, тому від газу відрізали, лишилося тільки світло. Ним мати-одиначка із п’ятьма дітьми і готує, і миється, і гріється. Каже, отримує пільгу для багатодітних, проте цього їм недостатньо. “Потрібна мені субсидія, якби було хоч наполовину менше, я можу хоч щось придбати для дітей, бо в зимовий період це дуже багато”, – скаржиться Олександра Чопик. Але в приміщенні їй належить лиш шоста частина, бо зареєстровані там ледь не всі родичі. “Брат не оплачує за комунальні послуги, оплачую тільки я. Він вважає, що в мене п’ять дітей, мені треба – оплачуй”, – каже Олександра.
Сукупний дохід родини близько 10 тисяч гривень на місяць. Щонайменше стільки ж коштує встановити окремий лічильник на їхню з дітьми кімнату. Осилити це родина не може, тому розраховує на адресну допомогу. Різного роду пільги та субсидії нині отримує дві третини українців, держава вирішила, що це забагато, і взялася контролювати. Причому руками сусідів – для них відкрила гарячу лінію. “Можна поскаржитися, надати інформацію про те, що є неправомірне отримання соціальної підтримки”, – пояснив Музиченко.
На таку систему контролю чиновники дуже розраховують, бо коли відсіють шахраїв, допомога має стати ефективнішою. Зміни пророкують уже з початком опалювального сезону. Деякі з них мали би вирішити проблему Оксани. “Ті зміни, які ми підготували, передбачено неврахування доходів одного з батьків, які або не були одружені, або розлучені, які не проживають і не зареєстровані разом з дитиною і матір’ю, і, відповідно, не надають допомогу на утримання дитини”, – пояснили в Мінсоцполітики.