Українці працюватимуть за новими правилами

08.08.2019 15:00   -
Автор:

Новий Кодекс законів про працю українців (КЗПП) ще кілька років тому у першому читанні ухвалила Рада. Так, днями Європейська бізнес-асоціація розробила виправлення до проекту.
Про це повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” із посиланням на “Znaj.ua“.
Зміни торкнуться тривалості відпусток працюючих українців. Роботодавці можуть збільшити їх до 30 днів. Але в проекті зазначено – 28 днів (наразі відпустка в Україні становить 24 дні).
Пропозицію роботодавців можна вважати прогресом. Думки кадровиків, HR-експертів в цьому питанні розходяться. Одні кажуть, що українці і так в рази менш продуктивні, ніж пересічний робітник в ЄС, інші ж нагадують про сучасні тенденції. Відзначають, що чим більше працівники відпочивають, тим менше ризиків професійного вигорання і вище ефективність.
До того ж, надто тривалі відпустки відображаються на кишені роботодавців. У період відпусток падає продуктивність, а після звільнення весь невикористаний “відпочинок” потрібно компенсувати грошима.
Для порівняння, в Ісландії щорічна відпустка складає 34 дні, в Італії – 31, в Німеччині – 30, в Польщі – 26. У розвинених країнах ЄС вважається, що “норма” має складати не менше чотирьох тижнів. Саме тому в законопроекті і запропонували збільшити тривалість відпочинку.
Цікаво, що зміни передбачені і для тривалості робочого дня. Його можуть збільшити з 8 до 12 годин, але це стосуватиметься не всіх. Такий графік може бути прописано в колективному договорі. Введуть поняття “ненормованого робочого дня”. Профспілки заявили, що така норма може призвести до “примусової праці”, а ось HR-експерти вважають, що для українців це додаткова можливість заробити і хороший шанс законно залишатися на роботі.