Українці не унікальні у своїх панічних настроях. У Нідерландах спорожніли супермаркети після оголошення… снігу і морозу аж до мінус 15 градусів за Цельсієм

07.02.2021 12:00   -

Ефект хом’яка

Прихід суворої зимової погоди призводить до поведінки накопичення в супермаркетах. Повідомлення про порожні полиці надходять з усієї країни. На відміну від початку коронарної кризи, не тільки туалетний папір користується попитом. Голландці масово беруть додому овочі, фрукти та хліб, перш ніж завтра з’явиться  червоний код щодо вітру, снігу та морозу, – повідомляє AD.

“Це схоже на Різдвяну суєту”, – каже керівник бізнесу Альберта Хайна в Тернеузені, Зеландія. “Багато людей побоюються, що вони більше не зможуть покинути свій будинок через зимову погоду”, – каже співробітник Jumbo в Goes.

“Люди насправді стадні тварини, якщо хтось кричить, що хліб закінчується, всі купують хліб”, – сказала керівник супермаркету Гетті Буйкема.

Зображення
Результат пошуку зображень за запитом empty shelves in the Netherlands due to snow and frost
Зображення

На початку коронної кризи також було багато накопичень. Люди масово купували туалетні рулони. Це призвело до звернення прем’єр-міністра Марка Рутте щодо припинити накопичення. А перекладачка жестової мови Ірма Слуїс відразу ж стала національно відомою завдяки  своїй грізній інтерпретації для глухих глядачів і тих, хто недочуває, слова “накопичення” хом’яків. 

“Донедавна я не знала, для чого був цей жест“, – зізналася вона в розмові з журналістами.

Уряд вперше в історії використав перекладача жестової мови для глядачів із вадами слуху на урядових прес-конференціях. Попередні прес-конференції мали субтитри, але це не те саме, що переклад на голландську мову жестів. Це окрема мова з іншим словниковим запасом та граматикою, і для багатьох глухих людей голландська мова є їхньою другою мовою. Інтерпретатор жестової мови дозволяє глухим глядачам стежити за важливою інформацією на їх рідній мові.

Ірма Слуїс зобразила "накопичення"

Тому низка людей, що пригадують перші дні коронакризи. “О Боже! Ми знову масово накопичуємо? Тепер я буду шкодувати, що минулого вечора віддав останнього рулона туалетного паперу сусідам згори”.

Архівне зображення.
Image
Порожні полиці в супермаркетах напередодні снігу

Червоний код через вітер, мороз та сніг

У неділю продовжує падати сніг. Це супроводжується сильним вітром, що змушує Нідерланди вранці в неділю справлятись із температурою холоду до -15 градусів.

Через глобальне потепління не часто Нідерландам доводиться стикатися зі сніговою бурею. Передостанній раз був у січні 2010 року. На той час жодної снігової бурі не фіксувалося впродовж 25 років.

14 лютого 1979 року відбулася одна з найгірших снігових хуртовин, коли-небудь зафіксованих. Тоді були снігові замети заввишки до 6 метрів, – повідомляє Weerplaza.

А найнижча температура, коли-небудь зафіксована в Нідерландах, була майже 79 років тому. Вранці 27 січня 1942 року в Вінтерсвейку температура досягла колосальних -27,4 градусів, – унікальне явище для цього регіону.

Заандам.
Зевенаар.