Українці готові до щеплення, якщо влада таки купить чи випросить десь вакцину

12.02.2021 17:56   -

У світі майже 130 країн, в яких проживають 2,5 мільярда людей, ще не зробили жодного щеплення від коронавірусної інфекції, і ми опинилися серед цих невакцинованих мільярдів, яким буде закрито двері до інших країн, завдячуючи непрофесійності теперішньої влади, яка лише спроможна озвучувати статистику захворілих та померлих або ж відосики знімати.

Результати глобального дослідження ставлення до коронавірусної кризи, проведеного Міжнародною асоціацією Геллап наприкінці 2020 року, показали, що понад дві третини людей у всьому світі заявляють про те, що вводитимуть вакцину проти COVID-19, в Україні ж готові вакцинуватися 65% населення, – повідомив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто на прес-конференції, організованій Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології в Укрінформі.

Виявляється, що українці готові до вакцинації попри тривалу московську пропаганду щодо небезпеки будь-яких щеплень. Натомість РФ сама потрапила у пастку, яку готувала нам, адже всупереч масованій рекламі та пропаганді, всупереч вихвалянням щодо якості російської вакцини, а також чисельним розповідям на ЗМІ про бажання всього світу робити щеплення саме “Спутником V”, росіяни сумніваються в потребі робити щеплення.

Дослідження показало, що населення в РФ, Європі та Африці більш неохоче ставляться до ідеї вакцинуватися проти коронавірусу, навіть якщо доступ до вакцин простий. Найбільше небажання щодо нової вакцини проти COVID-19 спостерігається в Боснії і Герцеговині, Сербії, Чеській Республіці та інших європейських країнах, де наявна потужна пропаганда РФ. Однак навіть у цих країнах немає явної більшості проти можливості вакцинації проти COVID-19.

Люди в РФ, Східній Європі й Африці, з іншого боку, демонструють невпевненість у тому, що їхні суспільства готові до вакцинації, водночас там і значна частка негативних відповідей (до чверті всіх відповідей).

«Показники України загалом стосовно кількості людей, які готові вакцинуватися поширеною та ефективною вакциною, вищі, ніж у багатьох європейських країнах. Вони вищі, ніж у Росії, попри масову таку агіткампанію за «Спутник». Можливо трохи нижчі, ніж у Британії чи у Фінляндії, але все одно це достатньо високі цифри», – переконаний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Андрій Сухарина.

Українці вважають небезпеку перебільшеною

«В Україні більше людей вважає, що загроза перебільшена, ніж у світі. Якщо у світі 42% так вважає, то в Україні 51%», – сказав Паніотто та додав, що вакцини проти COVID-19 мають довіру в усьому світі: «Якщо вакцина буде безпечною, то оцінка України (щодо безпечності – ред.) приблизно така ж, як у світі – 53%», – сказав він.

Люди в Індії та Східній Азії загалом (у них понад 70% позитивних відповідей) більше переконані, що їхні співвітчизники отримають нову вакцину COVID-19.

В Україні 52% вважають, що їхні земляки будуть вакциновані.

Населення Індії, Азії та Близького Сходу стає більш схильним до вакцинації взагалі після початку пандемії. На відміну від цього, люди в ЄС і Європі в цілому, в США, а також в Україні найчастіше говорять, що їхні погляди на вакцини не змінилися.

Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА Олексій Гарань вважає, що значна кількість тих, хто не готовий робити щеплення, є тому, що виникли певні проблеми з комунікаційною політикою урядів, із довірою до них. Прямий вплив має й те, як саме подається інформація про вакцинування людям, те, що говорять про це по телебаченню.