Український літак “Мрія” спричинив фурор у Данії: на нього з’їхалися дивитися жителі сусідніх країн

06.02.2022 16:22   -

В аеропорту данського міста побувало близько 2000 людей, які приїхали подивитися на “Мрію”.

У Біллунді (Данія) на днях приземлявся найбільший у світі літак Антонов Ан-225 “Мрія”, чимало людей приїхали до аеропорту, щоб подивитися на нього, – повідомляє місцеве видання Kristeligt DagbladУ публікації журналісти описали всі технічні характеристики українського повітряного гіганта, захоплені його розмірами та можливостями.

“Для порівняння, звичайний пасажирський літак, наприклад Боїнг 737-800, має розмах крила менше половини, тобто 35,8 метра. І це 37,5 метрів завдовжки. При цьому він має так звану злітну масу 640 тонн. У всьому світі існує лише один екземпляр літака, а тому це особливий день для аеропорту та для тих, хто цікавиться польотам”, – йдеться у публікації.

Повідомляється, що “Мрія” втретє перебуває у Данії, і вперше він приземлився в аеропорту Біллунду.

Кілька людей приїжджали до аеропорту, щоб побачити літак.

За словами Медса Біспа Агерснапа, менеджера зі зв’язків із громадськістю в аеропорту Біллунда, у п’ятницю ввечері вже було від 1000 до 2000 людей, які прийшли подивитися, як приземляється величезний вантажний літак.

“Він привертає увагу з усієї Данії, але люди з Фінляндії, Норвегії, Швеції, Німеччини та Англії також приїжджають подивитися на нього”, – розповів він журналістам.

У суботу, 5 лютого, український транспортний реактивний літак Ан-225 “Мрія” повернувся з Данії.

Щоб подивитися видовищне приземлення, в аеропорту “Антонов” (Гостомель) на Київщині зібралися десятки людей.

Очевидці публікували фото та відео в соціальних мережах. У коментарях люди не стримували емоцій. “Подивилася відео посадки – начебто дракон прилетів. Вражає”, – зазначила одна з користувачок.

За неофіційною інформацією, “Мрія” привезла до України озброєння для ЗСУ від Данії. Про це, зокрема, на своїй сторінці у Facebook повідомив волонтер Юрій Мисягін.

“Можливі гостинці з Данії прилетіли! Я ж писав кілька днів тому, що уряд Данії ухвалив рішення допомагати Україні військовою технікою та боєприпасами”, – зазначив він.

Як повідомлялося раніше, прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявляла, що Данія готова надати Україні зброю та інше військове обладнання, якщо президент Росії Володимир Путін піде на загострення ситуації.

Раніше в суботу, 5 лютого, в Україну прибула восьма партія зброї, наданої Сполученими Штатами Америки.

Ан-225 “Мрія” – це найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським конструкторським бюро імені Антонова. З максимальною злітною масою 640 т він є найважчим літаком у світі, а також найбільшим у світі літаком, що піднявся в повітря понад один раз.

У листопаді 2004 року Міжнародна федерація повітроплавання внесла Ан-225 до Книги рекордів Гіннеса за 240 встановлених рекордів.