Українські економісти звернулись до Уряду з попередженням і пропозиціями

11.03.2020 06:52   -
Автор:

На сайті видання VoxUkraine опубліковано колективне звернення українських економістів, в якому вони виражають стурбованість щодо поточних справ у сфері української економіки.
В листі відзначається можливий вплив світової економічної кризи, що уже демонструє свої ознаки, на Україну. Крім того, автори висловили нерозуміння і стурбованість з приводу раптової зміни складу Уряду, відзначивши, що цей крок негативно вплинув на інвестиційних імідж нащо країни.
«Нещодавня зміна уряду та звільнення Генерального прокурора без зрозумілих та об’єктивних підстав викликали негативну реакцію інвестиційної та бізнес-спільноти», – зазначається в листі.
Нпрогнозованість української влади, відсутність стратегічного бачення реформ та послідовних заходів щодо модернізації економіки, ознаки можливого згортання реформ на угоду корпоративним інтересам – основні загрози для економічної стабільності України.
«Найбільше занепокоєння викликає імовірне згортання реформ, обмеження незалежності НБУ та відмова від співпраці з МВФ. А непрогнозовані кадрові рішення збільшують і без того високий рівень невизначеності та підвищують вірогідність негативного сценарію, що безумовно позначиться на рівні життя кожного українського громадянина», – наголошується у зверненні.
Натомість, автори звернення пропонують уряду Шмигаля кілька першочергових кроків, які, на їх думку, підуть на користь нашій економіці:
– Відновлення співпраці з МВФ для уникнення дефолту.
– Підготовка стабілізаційних заходів для стримання можливого відпливу депозитів та виводу капіталу.
– Налаштування соціальної підтримки для захисту людей, які будуть тимчасово непрацездатними чи втратять роботу через можливе поширення вірусу чи скорочення виробництва в окремих секторах.
– Чітка та злагоджена комунікація з боку Уряду, НБУ, Парламенту та Президента.
Економісти закликають відмовитись від популізму і терміново зробити необхідні кроки для порятунку української економіки.
Звернення все ще відкрите для підписання. Наразі, його підписали вже 95 фахівців.
Сподіваємось, що “видатний лідер сучасності” Володимир Зеленський дослухається думки фахівців, адже всім зрозуміло, що політику уряду визначає саме він.
Картинки по запросу