Українська “Атлантида” замахнеться на американський “Оскар”

26.09.2020 07:29   -

24 вересня Український Оскарівський комітет . Цього року члени комітету обирають серед трьох стрічок: «Атлантида» Валентина Васяновича, «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча та «Земля блакитна, наче апельсин» Ірини Цілик. Усі три фільми вже мають успішний досвід участі в міжнародних кінофестивалях та низку перемог

Український Оскарівський комітет обрав фільм-кандидата, що представлятиме Україну на 93-й премії “Оскар” Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії “Міжнародний повнометражний фільм”, це фільм “Атлантида”, реж. Валентин Васянович,- повідомили на своїй сторінці Український Оскарівський Комітет.

Члени комітету обирали серед трьох стрічок: «Атлантида» Валентина Васяновича, «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча та «Земля блакитна, наче апельсин» Ірини Цілик. Усі три фільми вже мали успішний досвід участі в міжнародних кінофестивалях та низку перемог.

Кінопроєкт став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно і отримав державну фінансову підтримку. У широкий український прокат стрічка вийде 5 листопада.

Події фільму розгортаються у 2025 році, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернений до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання.

Усі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори. Виконавці — колишній розвідник, волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк. Зйомки фільму проходили у Маріуполі та Києві.

Світова прем’єра «Атлантиди» відбулася на Венеційському кінофестивалі у секції «Горизонти». Там фільм здобув історичну для України перемогу.

За останній рік стрічка отримала широкий міжнародний успіх — фільм показали на понад 50 фестивалях, де окрім Венеційської перемоги, він отримав ще чотири Гран-прі, картину придбав HBO Eastern Europe та дистриб’ютори трьох європейських країн. Окрім того, стрічка увійшла у лонг-ліст Премії Європейської кіноакадемії.

93-я церемонія вручення премії “Оскар” за досягнення у галузі кінематографу за 2020 рік відбудеться 25 квітня 2021 року в Лос-Анджелесі.

Український Оскарівський комітет обрав фільм-кандидата що представлятиме Україну на 93-й премії "Оскар" Американської…

Опубліковано Український Оскарівський Комітет Четвер, 24 вересня 2020 р.