Україномовна Вікіпедія стає все більш популярною

15.12.2020 10:32   -

Україномовна версія відомої інтернет-енциклопедії Вікіпедія здобуває все більше прихильників. Так, у 2020 році кількість переглядів її сторінок виросла на понад 20%, порівняно з 2019 роком (з 74 млн переглядів у листопаді 2019 до 90 млн у листопаді 2020 року). Така інформація міститься на сайті статистики Вікіпедії.

Українська версія впевнено відвойовує аудиторію у російськомовної – так, ще два роки тому відвідувачі Вікіпедії користувалися російськомовною версією удвічі частіше, аніх українською. Але вже у 2020 році згадане співвідношення відрізняється лише у 1,5 рази.

Засновник ГО «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич коментує цю ситуацію: «Якщо тенденція збережеться, то українська Вікіпедія пережене в Україні російську через п’ять-шість років. Ключовим чинником успіху є зростання числа людей, які вносять Вікіпедії зміни і доповнення саме до української Вікіпедії. При належній державній гуманітарній політиці, спрямованій на розширення сфер вживання української мови, на зміцнення української ідентичності, ми можемо наздогнати і перегнати російську Вікіпедію значно швидше — через три-чотири роки».