Українець здобув друге місце на супермарафоні в Долині Смерті

22.07.2021 15:52   -

Український бігун Ігор Гоцуляк посів друге місце на ультрамарафоні «Бедуотер». Він вважається найскладнішим у світі, оскільки 217-кілометровий маршрут пролягає в Долині Смерті — одному з найспекотніших місць у світі, – повідомляє франківський біговий клуб Gutsul Running Club.

Учасники клубу — Гоцуляк разом із командою у складі Григорія Сундука, Олексія Кононенка й Володимира Кондратенкоа— стали єдиною командою українців, які взяли участь в ультрамарафоні «Бедуотер».

На зображенні може бути: 5 людей та люди стоять

Впродовж перших 144 кілометрів Гоцуляк тримав лідерство, але після цього поступився американцеві Гарві Льюїсу — багаторазовому переможцю «Бедуотер».

Зрештою, Льюїс фінішував першим, а Гоцуляк із результатом 26 годин 35 хвилин і 8 секунд (на 45 хвилин пізніше) — другим. Він перший українець, удостоєний призового місця на Badwater.

Серед жінок перемогла Саллі Макрей (Sally McRae), яка фінішувала 7 в загальному заліку з часом 30год 48хв.

Щорічний ультрамарафон «Бедуотер» неофіційно називають «найскладнішим забігом» у світі. 217-кілометровий маршрут пролягає на асфальтованій дорозі посеред пустелі — в національному парку Долина Смерті штату Каліфорнія.

Починається забіг із найнижчої точки — впадини Бедуотер (85 метрів нижче рівня моря), а завершується у точці Вітні-Портал (2530 метрів), що на схилі найвищої гори на континентальній території США — Вітні (4421 метр).

Маршрут «Бедуотер» пролягає через три гірські хребти із загальною висотою підйому в 4450 метрів і спуску — 1859 метрів. Усе це, а також спека (Долина Смерті часто ставить температурні рекорди) і ускладнюють забіг.

Під час забігу учасники повинні забезпечувати себе їжею, водою і запасним одягом самі, тому спортовцям для цього допомагає команда.

Учасники «Бедуотер» повинні подолати 217-кілометрову дистанцію протягом 48 годин. Щороку в забігу беруть участь близько 90 людей, із них 20-40% не можуть дійти до фінішу. Але тим, хто все ж долає «Бедуотер», дають фірмову футболку і медаль у вигляді пряжки від ременя.

У 2020 році «Бедуотер» скасували через пандемію коронавірусу.

Організатори заявляють, що в цьому році відзначається 44-річчя старту з моменту, коли першопроходець маршруту Ел Арнольд з третьої спроби зміг пробігти від басейну Бедуотер до гори Вїтні в 1977 році. Офіційно ж старт по цій трасі був проведений через 10 років: в 1987 році тут змагалися 5 осіб з США і Великобританії. З цього моменту змагання стало щорічним, винятком був тільки минулий 2020 рік, коли гонку довелося скасувати в зв’язку з епідеміологічною ситуацією. Рекордний час траси для чоловіків і жінок було встановлено на старті в 2019 році., – Есіхіко Ісікава з Японії зміг подолати дистанцію Долини Смерті за 21:33:01, а полячка Патріца Березнівського за 24:13:24.