Українцям знову вріжуть субсидії

17.12.2018 11:15   -
Автор:

В Україні незабаром можуть урізати субсидії, а платіжки за газ без лічильників зростуть більш ніж удвічі. Відповідну пропозицію розробило профільне міністерство, документ розмістили на офіційному сайті відомства.
Про це пише “ВusinessUA“, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
Головна причина: українці навмисне не ставлять лічильники на газ, тому що діючі нормативи занижені. Платити без приладу обліку їм вигідніше. Водночачас для субсидіантів у Кабміні пропонують навпаки — знизити нормативи. У результаті українцям із пільгами доведеться або економити, або платити більше.
Що і як хочуть змінити
Українці недоплачують за блакитне паливо приблизно 2,6 млрд грн, підрахували в Асоціації газового ринку. Мовляв, зараз, якщо є гаряче водопостачання, на людину за нормою виділяють 3,3 кубометра газу. Насправді реальне споживання — 7,24 кубометра. Якщо немає лічильника, платити потрібно за нормативом. А враховуючи, що норматив нібито занижений, встановлювати лічильники просто не вигідно.
Нині, за даними Міненерго, в Україні кожна четверта квартира — без лічильника на газ. А з тих, які вже встановили прилади обліку, 3,3 млн сімей не змінюють старі прилади. Тобто в результаті із 13,1 млн споживачів тільки у 8 млн стоять лічильники, які не потребують заміни.
В Україні нормативи споживання дійсно не відповідають фактичним витратам. Раніше в Кабміні вже реєстрували документ, який передбачав підвищення стандартів. У новій редакції постанови чиновники пішли далі — вирішили торкнутися і субсидіантів.
Скільки заплатимо за газ у січні без лічильника:
Зараз: 28,2 грн на людину
Пропонують: 75,2 грн на людину
Зазначені цифри стосуються квартир, у яких не встановлені лічильники на газ. Так, діючу норму (3,3 куба на людину) замінять таким чином, що залежно від місяця сума у платіжках буде змінюватися. За наявності гарячого водопостачання, із квітня по вересень норма становитиме 5,8 куб. м, із жовтня по березень — 8,8 куб. м.
“… дозволяють собі нераціонально споживати цей вид енергоносія, зокрема обігрівають житлові приміщення за допомогою газових плит і газових духових шаф”, — йдеться у документі.
У результаті тих, хто не встановить лічильник або відмовиться його замінювати, покарають гривнею. Узимку їм доведеться платити у 2,6 раза більше, ніж зараз. “Побутові споживачі, квартири, які не обладнані лічильниками газу, дозволяють собі нераціонально споживати цей вид енергоносія, зокрема обігрівають житлові приміщення за допомогою газових плит і газових духових шаф. У результаті таких дій протягом опалювального періоду 2017/2018 року споживання природного газу збільшилося на 17%. Крім того, відсутність 100% обліку природного газу в побутових споживачів містить ризики вчинення корупційних правопорушень”, — йдеться у документі.
Чому субсидіантам доведеться платити більше
Якщо розроблену постанову приймуть, то платити більше доведеться не тільки українцям без лічильників, а й субсидіантам. Як відомо, комунальна знижка надається на норматив соціального споживання. Якщо витрачати менше цієї норми, то в наступному році зекономлені гроші можна буде отримати “на руки”.
У Кабміні пропонують скоротити нормативи одразу на газ, тепло і воду. Наприклад, зараз на опалення одного квадрата субсидіантам виділяють 4,5 кубометра газу. На будинок площею 60 кв. м — 270 куб. м газу в місяць. Нова норма — 4 кубометри на квадрат і 240 на будинок із вказаною площею. Якщо витрачати за старою нормою, то субсидіантам доведеться за повною ціною доплачувати 256,5 грн у місяць.
Також хочуть знизити норму і на централізоване опалення. Зараз — 0,0431 Гкал на квадратний метр (залежно від регіону і сезону використовується коефіцієнт). У Міненерго пропонують норматив скоротити до 0,0388 Гкал на квадрат. Так, на квартиру площею 60 кв. м нині виділяється 2,6 Гкал (без урахування коефіцієнта). За новими нормами на цю ж площу субсидія покриє лише 2,3 Гкал. За “зайві” 0,3 Гкал, якщо не скоротити споживання, доведеться заплатити самостійно. У Києві такий обсяг тепла зараз коштує 395 грн.
Але і на цьому нововведення не закінчуються. Норматив на воду хочуть скоротити із 2,4 до 2 кубометрів на людину. Для сім’ї із трьох осіб, якщо не скоротити споживання, самостійно доведеться платити за 1,2 кубометра холодної води. У середньому, залежно від підприємства, такий обсяг води обійдеться у 20 грн.
Варто зазначити, що така пропозиція Міненерго напередодні монетизації субсидій може привести до того, що українці зможуть менше “заробити” за рахунок економії комунальних послуг. Щоправда, і в “Нафтогазі”, і в профільній комісії погоджуються: нормативи для субсидіантів дійсно завищені. Крім того, нині сім’ї із субсидіями витрачають газу приблизно в 1,8 раза більше, ніж сім’ї без знижок. З одного боку, скорочення нормативів стимулюватиме заощаджувати, а з іншого — дозволить менше грошей витратити з бюджету на виплату комунальних знижок.