Українці відзначають День Соборності

22.01.2020 10:18   -
Автор:

22 січня в Україні відзначається День соборності.
Саме цього дня у 1919 році було проголошено Акт злуки Західно-української народної республіки, що звільнилася від влади Австро-Угорщини, і Української народної республіки, що постала на руїнах Російської імперії.
Звільнившись від ланцюгів занепалих імперій, український народ створив свою державу, але опинився перед іншими загрозами – Польща та більшовицька Росія прагнули знищення Українською державності. Саме в цих умовах відбулося поєднання двох Українських республік в єдину державу.
«ОДНИНІ ВО ЄДИНО ЗЛИВАЮТЬСЯ СТОЛІТТЯМ ОДІРВАНІ ОДНА ВІД ОДНОІ ЧАСТИНИ ЕДИНОІ УКРАЇНИ — ЗАХІДНО-УКРАЇНСЬКА НАРОДНЯ РЕСПУБЛІКА / ГАЛИЧИНА, БУКОВИНА, І УГОРСЬКА УКРАЇНА / І НАДДНІПРЯНСЬКА ВЕЛИКА УКРАЇНА. ЗДІЙСНИЛИСЬ ВІКОВІЧНІ МРІІ, ЯКИМИ ЖИЛИ І ЗА ЯКІ УМІРАЛИ КРАЩІ СИНИ УКРАІНИ. ОДНИНІ Є ЄДИНА НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНСЬКА НАРОДНЯ РЕСПУБЛІКА», – ішлося в Акті злуки.
Картинки по запросу акт злуки унр і зунр
В Україні відзначають цю подію на знак пам’яті про те, що український народ був роз’єднаний і підкреслюють важливий історичний момент – об’єднання українців у межах єдиної української держави.
Президент України Володимир Зеленський привітав українців із Днем соборності у своєму відео зверненні, що було опубліковане на офіційному сайті Президента:
– «Як показує новорічне привітання, тема єдності болить кожному українцю. Та в пошуках цієї єдності ми знову сваримось. А довкола чого ми, такі різні й несхожі, можемо згуртуватися? Чи зможемо ми, не сперечаючись про минуле, рухатися у майбутнє?… Я – українець. Тому що живу за законом. Завжди готовий у разі потреби захистити свою рідну землю. Я взірець для пострадянського простору: у захисті своїх прав, захисті свободи слова, правової держави, громадянського суспільства, нульової толерантності до корупції», – зазначив у зверненні Президент.
Звернення Президента з нагоди Дня соборності України
Днепр.Главное