Україна засідатиме у вищому дорадчому органі НАТО

26.10.2021 08:08   -

У Брюсселі 26 жовтня під головуванням генсека НАТО Єнса Столтенберга відбудеться засідання вищого дорадчого Комітету Північноатлантичної ради НАТО в галузі озброєнь — Конференції національних директорів озброєнь. Уперше за 50 років Київ отримав запрошення на таке засідання, – повідомляє Урядовий портал.

«Уперше за понад пів століття діяльності Комітету представника від України запрошено до участі в питаннях, які раніше були прерогативою винятково країн-членів НАТО», — зазначив заступник міністра оборони України Олександр Носов.

За його словами, Україну раніше залучали до засідань, але зараз вперше йдеться про такий високий формат участі.

Конференція національних директорів з озброєння (Conference of National Armaments Directors-CNAD) з 1996 року є вищим дорадчим комітетом НАТО з питань озброєнь. Вона координує реалізацію політики Альянсу у сфері розвитку озброєння і військової техніки. До роботи Конференції залучають керівників національних відомств або відповідних підрозділів, які відповідають за формування та реалізацію політики у сфері озброєння і військової техніки.

Україна закріпила свій шлях у НАТО у Стратегії зовнішньої політики, Конституції та низці інших документів. Для цього країні необхідно провести реформи, але в НАТО та ЄС стверджують, що їх проводять повільно.

14 червня за підсумками Брюссельського саміту НАТО лідери 30 країн-членів схвалили комюніке, в якому підтверджується ухвалене у 2008 році на Бухарестському саміті рішення про те, що Україна стане членом Альянсу через План дій щодо членства. Терміни Україні поки не назвали.