Україна ввела санкції проти 10 фізичних та юридичних осіб, серед яких Фірташ та Фукса

19.06.2021 10:03   -

РНБО України ввела санкції проти українського бізнесмена Дмитра Фірташа і російського бізнесмена Павла Фукса, який, як показали перевірки апарату Ради, причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні, – заявив секретар РНБО Олексій Данілов під час брифінгу в п’ятницю.

Фірташ Дмитро, ДОСЬЄ | Досьє
Кто вы, мистер Фукс? Что известно об аферах нового украинского олигарха,  Янукович новости, Янукович 2017, экономические новости, Экономика  Обозреватель

«Сьогодні були введені санкції щодо Фірташа Дмитра Васильовича, повний пакет, який може наша країна застосувати проти цього пана», — заявив Данілов.

Секретар РНБО зазначив, що санкції проти Фірташа пов’язані з «його участю в титановому бізнесі».

 “Що стосується пана Фірташа, санкції стосуються його участі в титановому бізнесі, поставок сировини, яке потім йде на військові підприємства РФ, і ми не можемо допустити, щоб це тривало”, – сказав він. За словами Данилова, санкції також поширюються на підприємства, які “безпосередньо афілійовані з військово-промисловим комплексом РФ і використовували цей титан у військовій сфері”.

Також апарат Ради національної безпеки і оборони за сприяння Служби безпеки України і контррозвідників проведе додаткову перевірку трьох осіб, які потрапили до списку санкцій «злодіїв в законі» і «кримінальних авторитетів».

Крім того, Україна вирішила ввести санкції проти чотирьох юридичних і шести фізичних осіб, повʼязаних зі спецслужбами Російської Федерації.

«Це юридичні і фізичні особи, які безпосередньо причетні до розробки компонентів вірусу NotPetya, атака якого почалася в червні 2017 року. В Україні жертвами стали міністерства, банки, транспортні компанії, мобільні оператори, енергетичні підприємства і ЗМІ. Вони здійснювали його адміністрування, модерацію, організовували кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури нашої країни», — сказав Данілов.

Атаки цього вірусу у 2017 році зазнали сайти Міністерства внутрішніх справ та Секретаріату Кабінету міністрів, Державна фіскальна служба, «Нова пошта», «Укртелеком», «Ощадбанк», «Київенерго», заправки WOG, мобільний оператор «Київстар», магазини «Епіцентр» та багато інших. А в аеропорту «Бориспіль» перестало працювати табло.

Український олігарх Дмитро Фірташ володіє більшою частиною українських облгазів, підприємствами металургійного комплексу та іншими великими компаніями. З 2014 року Фірташ перебуває в Австрії, де тривають судові процеси щодо його екстрадиції до США. Там його звинувачують у відмиванні грошей і створенні організацій, що діють під впливом рекету, а також корупційних схемах за кордоном.

Верховный суд Австрии разрешил экстрадицию украинского бизнесмена Фирташа в  США

Павло Фукс — це російський бізнесмен, засновник девелоперської компанії Mos City Group та друг покійного Геннадія Кернеса.

РНБО ввела санкції проти бізнесменів Павла Фукса і Дмитра Фірташа - портал  новин LB.ua