Україна відзначила орденом винахідника, якого називають “українським Ілоном Маском”

23.03.2021 11:47   -

Україна нагородила відомого українського винахідника в США Любомира Романківа Орденом Князя Ярослава Мудрого. Церемонія нагородження відбулась за указом президента України в Генеральному консульстві України в Нью-Йорку.

“Внесок Любомира Романківа у світову науку давно визнано у всьому світі. За весь час лише двох українців було внесено до Зали слави США – Ігоря Сікорського і Любомира Романківа. Його називають “українським Ілоном Маском”, а без його винаходу всесвітньовідомої компанії Apple могло б і не бути”, – повідомляє Посольство України в США. 

Любомир Романків, якому цьогоріч виповнюється 90 років – провідний науковець компанії IBM, ім’я якого внесено до національної зали винахідників США. Майже 40 років тому Романків розробив революційну технологію і, фактично, започаткував еру персональних комп’ютерів: без його винаходу компанії Apple могло б і не бути, а також його винаходам ми завдячуємо появі персонального комп’ютера, жорсткого диска, інтернету, сонячних батарей та інших речей, якими ми звикли користуватися сьогодні щодня.

Орден князя Ярослава Мудрого – державна нагорода за видатні заслуги перед Україною в галузі зміцнення міжнародного авторитету України, в тому числі з розвитку науки.

May be an image of 2 людини та люди стоять

Любомир Романків зробив чималий внесок у розвиток світу комп’ютерів. Автор та співавтор близько 65 патентів, він створив метод запису інформації на магнітну головку жорсткого диска, який досі успішно працює в IBM. Він є членом Академії інженерних наук України, а також Академії інженерних наук ІБМ. Винаходи Любомира Романківа вивчають у найбільших університетах США, Великої Британії, Німеччини, Швейцарії, Італії, Швеції, Данії, Польщі, Японії, Кореї, Тайваню, Сінгапуру та України.