Україна в ООН заблокувала спробу Росії відмінити санкції

03.04.2020 07:56   -
Автор:

Вчора Генасамблея ООН ухвалила Резолюцію глобальної солідарності в боротьбі проти Covid-19, ініціаторами якої виступили Гана, Індонезія, Ліхтенштейн, Норвегія, Сінгапур і Швейцарія, а співавторами – 188 держав, у тому числі Україна. Про це повідомило видання «Укрінформ» із посиланням на речника Постійного представництва України при ООН Олега Ніколенка.
«Україна підтримала резолюцію, яка підтверджує міжнародну єдність і визнає центральну роль системи ООН у координації глобальних дій проти поширення Covid-19», – сказав Ніколенко.
Резолюція передбачає співпрацю країн світу під проводом ООН у науковій, інформаційній, економічній та інших сферах для подолання пандемії коронавірусу.
Что такое ООН и зачем создана эта организация ― Спутник / Новости
Втім, таке рішення було прийнято не одразу. Зокрема, перед цим Україна першою з держав-членів ООН перервала процедуру умовчання щодо ініційованого Росією проекту резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Декларація солідарності Об‘єднаних Націй перед викликами, створеними коронавірусом 2019 (COVID-19)», оскільки в тексті проекту містилось положення з пропозицією скасувати санкції проти Росії нібито для ефективнішої протидії епідемії.
Втім, глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що санкції ніяк не заважають співпраці між країнами в галузі медицини і науки, в плані організації протиепідемічних заходів і їх координації, а тому Росія відверто намагається маніпулювати заради однієї мети – відміни запроваджених щодо неї санкцій.
«Ніщо не заважає співробітництву держав для боротьби з коронавірусом і подолання його наслідків. На цьому тлі намагання зловживати гуманітарними цілями, щоб підкласти міну під міжнародні санкції, застосовані у відповідь на грубі порушення міжнародного права, у тому числі під санкції за російську агресію проти України, є очевидною маніпуляцією Росії», – зазначив Кулеба.
Кулеба: В новом правительстве Украины все понимают: мир с Россией ...
В результаті, пропонована Росією резолюція не була прийнята, а підтримано було іншу, без пункту про скасування санкцій.
Прагнення Росії скасувати санкції зрозуміле попри гучні заяви Путіна про те, що вони зовсім не впливають на економіку РФ. Дорослому Путіну пора вже зрозуміти значення простого слова «відповідальність», що передбачає прийняття наслідків за свої вчинки. Натомість, Путін поводиться як мала дитина, що нашкодивши де тільки можна, відбріхується і намагається умовити дорослих відмінити покарання.
Україна в Генасамблеї ООН заблокувала спробу Росії скасувати санкції, - Кулеба