Україна та США підписали Хартію про партнерство, яка визначатиме відносини між країнами в найближчі 10 років

11.11.2021 09:30   -

Україна та Сполучені Штати Америки уклали Хартію про стратегічне співробітництво. Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив у Twitter.

Церемонія підписання пройшла в будівлі Державного департаменту США у Вашингтоні. Свої підписи під документом поставили Дмитро Кулеба та голова Держдепу Ентоні Блінкен.

«Хартія — це стратегічний документ. Він на десять років визначатиме, за якими напрямами розвиватимуться відносини між Україною і Сполученими Штатами. Тобто теоретично можуть змінюватися адміністрації в Білому домі, але Хартія продовжуватиме діяти», — пояснив перед підписанням Кулеба, повідомляє Укрінформ.

Цим документом Сполучені Штати підтверджують зобов’язання підтримувати суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з Кримом. Передбачається розширення двосторонньої взаємодії, щоб посилити безпеку в Європі та Чорноморському регіоні та зміцнити енергетичну безпеку.

Оновлена Хартія також закріплює підтримку Сполученими Штатами прагнення України до членства в Євросоюзі та НАТО. Документ позитивно оцінює проведення важливих реформ в Україні. Крім того, в оновленій Хартії закріплена підтримка амбітного плану трансформації української економіки, що передбачає модернізацію ключових секторів і просування інвестицій.

Підписаний у середу документ замінить аналогічну Хартію, яку Україна та США уклали у 2008 році. Зазначається, що редакція 2021 року має низку відмінностей, насамперед пов’язаних з новими реаліями, зокрема з агресією РФ проти України.

США відправили Україні ще два військові катери типу Island. Вони прибудуть у порт в Одесі.

У березні Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні на суму $125 мільйонів. Пакет USAI містить два додаткові збройні патрульні катери Mark IV (США вже передали шість таких).