Україна судитиметься проти “Газпрома” за доступ до центральноазійського газу

15.06.2021 06:45   -

Україна готова подати в суд проти російської компанії «Газпром», щоб розблокувати транзит природного газу з Центральної Азії. Про це повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в інтерв’ю виданню Financial Times, – повідомляє інформаційне агентство «УНН».

Зазначається, що «Газпром» контролює потік газу своїми трубопроводами в Україну з Середньої Азії та блокує цей напрямок протягом 15 років. За словами Вітренка, якщо ситуація не зміниться, він готовий звернутися в антимонопольні органи Європейського Союзу та залучити російську енергетичну компанію в міжнародний арбітраж.

«Це змінить правила гри, тому що, як ми всі розуміємо, існує величезний потенціал в основному для транспортування газу з Центральної Азії через Україну в Європу… Йдеться про десятки мільярдів кубометрів… Один тільки центральноазіатський газ може заповнити всю газотранспортну систему України», – додав очільник «Нафтогазу».

Він додав, що «Нафтогаз» готує офіційні запити на дозвіл на транзит газу з Центральної Азії по трубопроводах «Газпрому». Цей процес, за словами Вітренко, може тривати місяцями.