Україна, Польща та Литва закликали Лукашенка не застосовувати силу проти громадян

11.08.2020 15:43   -

Країни “Люблінського трикутника” закликали Лукашенка не застосовувати силу проти громадян, – про це повідомляє “Європейська правда“.

Люблінський трикутник (лит. Liublino trikampis, пол. Trójkąt Lubelski) — тристороння платформа для політичного, економічного й соціального співробітництва між Україною, Польщею та Литвою створена у форматі міжнародної організації 28 липня 2020 року в м. Любліні, у Польщі. Ідея про створення такої організації належить Адаму Чарторийському, яку озвучив В’ячеслав Чорновіл.

3 серпня 2020 року в платформу була запрошена Білорусь.

А після масових сутичок незадоволених білорусів озвученими підсумками виборів президента з правоохоронцями, після чисельних затримань протестувальників міністри закордонних справ Литви, Польщі та України – Лінас Лінкявічус, Яцек Чапутович та Дмитро Кулеба, звернулися до влади Білорусі: “Як міністри закордонних справ країн Люблінського трикутника, ми глибоко стурбовані ескалацією ситуації в Білорусі після президентських виборів і закликаємо владу утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих минулої ночі”.

Нагадаємо, що тисячі людей були затримані, десятки поранені. Вчора увечері один протестувальник загинув від вибуху, а Світлана Тіхановська виїхала до Вільнюса.