Україна очолить стратегію Європейського Союзу для Дунайського регіону на 2022 рік

28.10.2021 06:46   -

Україна стала першою країною – не членом ЄС, яка взяла на себе головування у Стратегії Євросоюзу для Дунайського регіону, – повідомляє міністерство закордонних справ України.

“Сьогодні Україна офіційно очолить стратегію Європейського Союзу для Дунайського регіону на наступний рік… Наголошу, що Україна стане першою державою, яка, не будучи членом ЄС, координуватиме діяльність 14 країн басейну річки Дунай та реалізацію стратегічних ініціатив ЄС у регіоні”, – повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Урочиста передача головування Україні від Словаччини відбулася у середу під час завершення 10-го щорічного форуму зі Стратегії ЄС для Дунайського регіону (EUSDR), який проходив 26-27 жовтня у Братиславі.

Нагадаємо, Дунайська стратегія – це платформа і план дій співпраці 14 країн. Вони взаємодіють у сферах судноплавства, охорони навколишнього середовища, зокрема водних екосистем, включаючи збереження живих водних ресурсів. Українська частина Стратегії охоплює Одеську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області.

Оновлений план дій Європейської стратегії для Дунайського регіону |  Український інститут міжнародної політики

Україна головуватиме у Стратегії рік – до листопада 2022 року і відповідатиме за визначення пріоритетних напрямків співпраці країн в рамках ініціативи.

У виступі на форумі у Братиславі заступник міністра розвитку громад та територій з питань європейської інтеграції Ігор Корховий зазначив, що головування України фокусуватиметься на тому, як посилити співпрацю серед країн Дунайського регіону в рамках EUSDR для отримання взаємної користі.

“Ми працюватимемо над тим, щоб знайти взаємовигідну ситуацію, щоб усі могли бути ефективними та результативними. Україна має щось отримати, і Стратегія ЄС також має щось отримати від України”, – заявив він.

Заступник міністра відзначив, що Україна сильно просунулася у сфері цифровізації, і це є стратегічним пріоритетом розвитку країни. За його словами, “ми вже багато досягли й можемо багато чим поділитися у цій сфері”.

Також велику увагу українське головування у Стратегії ЄС для Дунайського регіону приділятиме вирішенню важливої для всіх проблеми змін клімату та глобального потепління. “Зелена трансформація та декарбонізація – це один з тематичних процесів нашої програми та одне з ключових питань на наступний рік”, – заявив Корховий.

Він указав на важливість для України вивчення досвіду сусідів по регіону. Зокрема, країн Західних Балкан, які “на крок попереду нас у плані євроінтеграції”. Заступник міністра додав, що у рамках EUSDR Україна шукатиме можливості для покращення взаємовигідної співпраці з цими країнами.