Україна не домовилася з МВФ

13.02.2021 12:49   -

Місія Міжнародного валютного фонду завершила роботу в Україні, але рішення про перегляд програми stand by ще не прийнято, – заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, – повідомляє БізнесНВ.

“Обговорення було продуктивним, проте потрібен більший прогрес на користь завершення першого перегляду програми. Дискусії триватимуть”, – заявив Люнгман.

Зокрема, обговорювали посилення управління Національним банком України, поліпшення законодавчого і регулятивного підстави банківського нагляду і фінансового оздоровлення, а також заходи, спрямовані на зниження фіскального дефіциту в середньостроковій перспективі. Також обговорили заходи в законодавчих ініціативах щодо відновлення і посилення антикорупційної інфраструктури та судочинства, так само дискусії стосувалися заходів в секторі енергетики.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) і відразу виділив $2,1 млрд першого траншу. Голова Нацбанку Кирило Шевченко заявляв, що Україна розраховує отримати в 2021 році три транші від МВФ на загальну суму в $2,2 млрд.

Робота місії МВФ з першого перегляду програми почалася в грудні і продовжилася в січні. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль прогнозував, що Україна отримає транш від Фонду в березні-лютому.

18 січня, на тлі протестів в регіонах, Кабмін України з ініціативи президента Володимира Зеленського прийняв постанову, якою з 1 лютого встановлюється гранична ціна на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр (з урахуванням податку на додану вартість та плати за транспортування магістральними газопроводами) — в середньому на 30% нижче січневої ціни.

Відкриття ринку газу для населення довгий час було одним із зобов’язань України перед МВФ. Без держрегулювання ринок пропрацював лише півроку. Міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що однією з умов отримання Україною наступного траншу від МВФ буде врегулювання ситуації на ринку природного газу для населення.