Угорщина зберігатиме свій газ в Україні. Сторони підписали угоду в обхід “Газпрому”

22.12.2021 20:42   -

Оператори газотранспортної системи України (ОГТСУ) та Угорщини (FGSZ) уклали угоду про взаємодію для запровадження гарантованих потужностей для транспортування природного газу з Угорщини в Україну з 1 січня 2022 року, – в інтерв’ю Суспільному повідомив глава ОГТСУ Сергій Макогон.

Угода спрямована на розширення кола джерел постачання газу і відповідного посилення енергетичної безпеки України. Згідно з нею, Україна збільшує гарантовані потужності майже на 30% та відкриває доступ до нових джерел природного газу, зокрема, терміналу скрапленого природного газу на острові Крк (Хорватія).

Угода дозволить фізично транспортувати з Угорщини до України до 8 мільйонів кубічних метрів природного газу щодоби. А отже, загалом Україна матиме змогу імпортувати до 35 мільйонів кубічних метрів “блакитного палива” з Європи за день.

За словами генерального директора ОГТСУ Сергія Макогона, укладена угода означає перше з 2014 року збільшення гарантованих потужностей для імпорту газу з Європи. Він наголошує, що угоду підписали з угорською стороною, з якої Київ у 2021 році імпортував 90% газу віртуальним реверсом.

“Перші три місяці 2022 року ми працюватимемо в тестовому режимі: разом із угорським оператором FGSZ будемо погоджувати і налаштовувати процеси для надійного транспортування природного газу. Перший денний аукціон відбудеться 31 грудня 2021 року”, — зазначив Макогон.

Разом з українськими дипломатами, Міненерго та МЗС ми продовжуємо працювати над збільшенням гарантованих потужностей в Україну по інших пріоритетних напрямках – Словаччина, Польща.

Сумарно Україна може імпортувати з ЄС 287,2 мільйона кубометрів газу на день. З них 252,2 мільйона — це так звані переривчасті потужності, які за відсутності транзиту використовувати не можна.

27 вересня Угорщина підписала новий довгостроковий контракт щодо організації постачання газу із російською державною компанією “Газпром”. Термін дії угоди становить 15 років і передбачає постачання в Угорщину 4,5 мільярда кубометрів природного газу щорічно в обхід України.

З 1 жовтня Російська Федерація припинила транзит газу через Україну до Угорщини. Представники Оператора ГТС України стверджують, що Київ має чинні контракти з Москвою щодо транзиту газу, а отже, Москва повинна заплатити за повний обсяг послуг попри відмову від транзиту.

13 жовтня президент РФ Володимир Путін заявив про неможливість нарощування об’ємів транзиту газу територією України через ненадійність української газотранспортної системи. У оператора ГТС назвали це маніпуляцією з метою прискорити запуск “Північного Потоку-2”.

22 грудня “Нафтогаз України” подав скаргу до Європейської Комісії щодо російського газового монополіста “Газпром”, звинувативши його у зловживанні своїм положенням на європейському ринку газу, яке призвело до збільшення цін на блакитне паливо.