У дніпровському музеї АТО презентували книжку про саморобні броневики для фронту російсько-української війни

27.05.2021 16:53   -

У Дніпрі військовий журналіст з Києва Сергій Камінський презентував книгу «Народні панцерники в гібридній війні на Донбасі». За словами автора, видання розповідає про 75 «хенд-мейд» броньовиків, створених на базі цивільних та військових автівок волонтерами для захисту українських бійців у перші роки війни на сході.

Одна з машин, про яку йдеться у книзі, – «Шквал» – зараз є експонатом вуличної експозиції Музею АТО в Дніпрі. Спершу на ній їздив фронтовий фотограф Олесь Кромпляс, розказує Камінський. У зоні АТО з автівкою сталися технічні проблеми, вона повернулася в Київ, де її допрацювали, а потім передали добровольчій медичній службі «Вітерець». Вона врятувала десятки бійців, а потім сама потрапила під вогняний “шквал”.

У Дніпрі журналіст презентував книгу про саморобні броньовики української армії та добробатів

Сергій Камінський каже, що працював над книгою упродовж чотирьох років: записав більш ніж 120 інтерв’ю з майстрами, волонтерами та воїнами, зібрав інформацію не тільки про технічні характеристики машин та їхньої броні, а й бойовий шлях і подальшу долю.

Інтерес до саморобних броньовиків, розповідає Сергій Камінський, у нього з’явився ще 2014 року, коли на блок-посту в Ізюмі на Харківщині він побачив панцерник «Крокодил».

«Мені як автомобілістові була цікава та машина, я її сфотографував. і вона мені запам’яталася. Але через пару днів було поранено мого оператора і вже було не до автівок, не до книг», – зазначає журналіст.

Повернувся до ідеї зібрати інформацію про саморобні панцерники, каже автор, він 2017 року. Спершу думав, що це може бути стаття або брошура, зрештою набрав матеріалу на повноцінне ілюстроване видання.

Немає опису світлини.

У книзі, каже автор, йдеться як про одиничні проєкти з бронювання автівок, так і про цілі «народні бронетанкові заводи». Один з таких і досі працює на Дніпропетровщині.

«Біля Дніпра є село Вербки, там є «народний бронетанковий завод». Це точка, звідки найбільше в Україні вийшло броньовиків – кілька десятків. Вони і досі ремонтують машини. Я вручу кілька примірників цієї книги з підписами цим хлопцям, а також ще сотні людей, які робили техніку, про яку розповідається у книзі», – розказав Сергій Камінський.

У Дніпрі журналіст презентував книгу про саморобні броньовики української армії та добробатів

Видання містить QR-коди на відеосюжети про броньовані машини.

Цими вихідними книгу «Народні панцерники» представлять на фестивалі OldCarLand у Києві.

Автор книги – підполковник Сергій Камінський – наразі обіймає посаду заступника начальника Центральної телерадіостудії Міноборони. Брав участь у бойових діях на сході України. Вів програми на Військовому телебаченні України, зокрема про зброю та техніку.

Немає опису світлини.