У відповідь на істерику Аксьонова Україна на форумі ОБСЄ вкотре поклала відповідальність за воду в Криму на окупанта

12.09.2020 10:05   -

Українська делегація на завершальному засіданні 28-го форуму ОБСЄ з економіки і довкілля нагадала, що «РФ як держава-окупант несе повну відповідальність» за доступ до прісної води в анексованому Криму. Про це в Twitter повідомляє Постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні.

Ми вже писали про те, як окупанти перекрили греблею річку й викачують воду. В окупованому Криму війська РФ перекрили земляною греблею річку Біюк-Карасу нижче Білогірського водосховища, утворивши ставок, з якого почали качати воду на потреби Сімферополя.

Крім того, українська делегація звернула увагу учасників до руйнівних наслідків російської збройної агресії для навколишнього середовища Донбасу і Криму – деградації ґрунтів, незаконного видобутку корисних копалин, викидів отруйних речовин, будівництва Керченського мосту, ситуації на шахті «Юнком», – повідомляє ua.krymr.

Московський гауляйтер захопленого РФ Криму Сергій Аксьонов просить Кремль порушити кримінальні справи проти українців, які перекрили Північно-Кримський канал.

Крим не може не бути з Україною – сам Горний тому свідок!

“Перекривши Північно-Кримський канал, по якому більше двох мільйонів жителів півострова отримували понад 80% прісної води, Київ скоїв злочин. Це можна розцінювати як екоцид, як державний тероризм і спробу створити в регіоні масштабну гуманітарну катастрофу. І вже точно як грубе порушення основоположних прав людини. Вважаю, що в Росії проти організаторів водної блокади повинні бути порушені кримінальні справи. А там і до міжнародного трибуналу справа дійде”, – опублікувало ТАСС істерику Аксьонова.

В унісон з гауляйтером Аксьоновим заспівала й хамка-речниця МЗС РФ Марія Захарова – назвала припинення постачань дніпровської води на півострів «водною блокадою» і, що Київ «порушив свої правозахисні зобов’язання», закріплені в міжнародних документах щодо води для Криму.

Хоча раніше окупанти вихвалялися, що півострів не потребує постачань дніпровської води Північно-Кримським каналом. Оскільки погодні умови були сприятливими останніми роками, також були запаси з доокупаційних часів, але мілітаризація Криму й споживацьке ставлення до окупованих територій поступово призвели до катастрофи, за яку несе відповідальність окупант.

А ось тепер вони заявляють, що готуються до «найгіршого сценарію» з водопостачанням півострова, адже, як вони заявляють, що 2020 рік став найбільш посушливим за 150 років спостережень, тому Аксьонов припускає, що РФ визнає надзвичайною ситуацію з водопостачанням Криму.

Вже з 7 вересня, в Сімферополі, Бахчисараї та Сімферопольському районах через посуху і обміління водоймищ почався третій, найжорсткіший, етап обмежень подачі води.

Україна скористалася міжнародним майданчиком завершального засідання 28-го форуму ОБСЄ з економіки і довкілля для офіційної заяви – перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джеппар повідомила, що позиція МЗС України з питання водозабезпечення жителів Криму залишається незмінною. «РФ – країна окупант. РФ несе повну відповідальність за ситуацію в Криму», – сказала Джеппар.

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає на тому, що з урахуванням анексії Кримського півострова, «РФ несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму».

Українська влада неодноразово заявляла про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлене тільки після деокупації півострова.

Зображення

Для довідки: Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, постачання води на півострів припинили. Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку та підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду, – проінформувало ua.krymr.