У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про заборону московського патріархату

30.03.2022 11:23   -

До Верховної Ради України внесено законопроект, який забороняє діяльність Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

“Метою ухвалення законопроєкту є захист нацбезпеки і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні”, – йдеться у повідомленні.

Проект закону №7213 передбачає, що до закону України «Про свободу совісті та релігійних організацій» буде внесено поправку, яка забороняє діяльність релігійних організацій (об’єднань), які «безпосередньо або як складові іншої релігійної організації входять до структури (є частинами) релігійної організації, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України».

Законопроект передбачає, що кабінет міністрів України у місячний строк після набуття чинності законом має здійснити необхідні дії «щодо розпорядження об’єктами рухомого та нерухомого майна, що знаходяться у власності, оренді або на інших підставах у розпорядженні організацій (об’єднань), діяльність яких забороняється».

Якщо закон буде ухвалено, то під забороною опиниться Українська православна церква Московського патріархату. Після початку російського вторгнення в Україну глава УПЦ МП митрополит Онуфрій назвав війну братовбивчим конфліктом і вимагавши її негайного припинення.

Якщо законопроект буде прийнято, усю церковну власність управління РПЦ в Україні та релігійних організацій, зокрема й Київської митрополії Української православної церкви, впродовж 48 годин з дня ухвалення цього закону мають інвентаризувати та націоналізувати, уточнює Канал 24.

Релігійні громади, монастирі і духовні навчальні заклади московського патріархату можуть змінити свою підлеглість впродовж 14 днів.

Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Свято-Успенська Почаївська лавра та інші архітектурні пам’ятки державного значення, що перебувають у власності або користуванні РПЦ, переходять у власність держави.