У українців заберуть пенсії, якщо вони до кінця серпня не пройдуть перевірку: кого зачепить

10.08.2023 08:05   -

Ті українські пенсіонери, які до кінця серпня не пройдуть ідентифікацію і при цьому перебувають за кордоном, залишаться без виплати. Ідентифікацію можна пройти віддалено.

Для ідентифікації можна скористатися сервісом “Дія. Підпис”. Сервіс доступний на порталі електронних послуг Пенсійного фонду. Пенсіонери можуть зайти до особистого електронного кабінету та скористатися сервісом “Дія. Підпис” для проходження ідентифікації.

Пройти консульський доказ. Пенсіонери також можуть пройти ідентифікацію особи, відвідавши відповідну консульську установу у країні свого проживання. Консульська посадова особа засвідчить їхнє нинішнє місце проживання за кордоном. Тим, хто не пройде перевірку, виплату припинять.

Крім того, всіх українців перевірять (проведуть верифікацію)

У рамках верифікації чиновники отримають таку інформацію:

  • про те, якими транспортними засобами володіє отримувач допомоги;
  • документи, що надали для отримання допомоги;
  • ті, хто перетнув кордон;
  • інформацію про доходи від податкової;
  • інформацію про штрафи, які сплачував отримувач допомоги тощо.

Коли Мінфін виявляє будь-які нестикування, він надсилає цю інформацію тому відомству, яке призначило виплату, наприклад Мінсоцу. Потім Мінсоц має самостійно провести повторну перевірку. Найбільше порушень серед субсидіантів. Та й помилку тут знайти простіше: найчастіше українці “забувають” зазначити повний склад сім’ї, не вказують великі покупки, “забувають” про спадщину тощо.

Боятись перевірки не варто тому, хто нічого не порушував. Достатньо правильно заповнити декларацію. Навіть якщо ви не декларуєте весь дохід – щонайменше не звертайтеся за соціальною допомогою у тому випадку, якщо ви маєте на неї право лише за рахунок приховування реальної зарплати.

Якщо ви отримуєте незаконну виплату, будь-якої миті вас можуть зобов’язати повернути її до бюджету. При цьому, крім “зайвої” суми, також доведеться повернути витрати на судовий збір. А це додатково ще кілька тисяч гривень.

За матеріалами OBOZREVATEL.