У Польщі намагаються знищити гігінтську бомбу часів Другої Світової

13.10.2020 17:35   -

Учора вранці розпочалася нейтралізація 5,5-тонної авіаційної бомби Tallboy, яка лежить на дні П’ястовського каналу. Складна операція з очищення боєприпасів триватиме кілька днів. По-перше, дайвери повинні викопати його з мулу. Військово-морський флот Польщі працює обережно, аби вилучити Tallboy.

Пороми “Centrum” більше не ходять. Мешканців та туристів направляють на перехід “Варшув”. До 8:30 ранку евакуйовано кілька сотень людей, що мешкали в межах 2,5 км від місця, де був знайдений Толбой. Пізніше водолази почали чистити дно навколо бомби, – повідомляє onet.pl.

Tallboy – британська авіаційна бомба часів Другої світової війни. Англійці використовували бомбу “Талбой” під час Другої світової війни, серед іншого, для бомбардування сховків, де знаходились німецькі підводні човни. Tallboy мав допомогти потопити німецький лінкор “Lützow”, який був пришвартований біля місцевого порту. Однак детонація не відбулася. Чому? Це невідомо. Наступні сім десятиліть бомба лежала на дні П’ястовського каналу. Минулого року його виявили працівники компанії, що виконувала днопоглиблювальний шлях фарватера між Свіноуйсьце та Щецином. Вони повідомили спеціалістів 8-ї флотилії берегової оборони. Відтоді водолази готувались вилучити бомбу. Мабуть, найскладніша операція такого типу у світі була розпочата в понеділок вранці.

Нейтралізація бомби “Толбой” розпочалася 12 жовтня і триватиме п’ять днів. Під час робіт частина мешканців буде евакуйована. Tallboy – найбільша бомба, що не вибухнула, виявлена ​​в Польщі після Другої світової війни.

Фото  12 ескадрилья тральщика

Tallboy важить 5,5 тони, містить вибуховий заряд еквівалентний трьом тонам тротилу.  Наприкінці війни британські льотчики скинули його під час повітряного нальоту, спрямованого на броненосець “Lützow”. Бомба не вибухнула. 

Tallboy нейтралізують методом дефлаграції, який полягає у поступовому спалюванні вибухівки. Однак весь процес дуже складний і розділений на етапи. Дефлаграція вже пройшла дуже добре. Вставка дозволить випалити майже 80 відсотків небезпечного матеріалу. Таким чином, морські фахівці вже знешкодили ряд незначних мін та авіаційних бомб, виявлених не лише у відкритому морі, а й у каналі Піаст. 

Tallboy в основному похований на піщаному дні. Доведеться видалити понад метровий шар піску. Повинні вирівняти землю до рівня бомби. Етап відкриття цього об’єкта буде дуже складним і повільним процесом. Tallboy частково закопаний у мул, тому доведеться його викопати, щоб виявити детонатори. Тоді дайвери накладуть кумулятивні заряди і нарешті розпочнуть процес дефлаграції. Попередній досвід показує, що в крайніх випадках він може перейти в мимовільну детонацію. Але навіть якщо цього уникнути, все одно слід припустити, що матеріал не буде повністю випалений. Далі вилучення залишків бомби, транспортування їх на морський полігон та остаточне знищення, а також вилучення залишків вибухівки з тіла.

Дві німецькі морські міни часів Другої світової війни вже були знищені водолазами з Гдині в Гданській затоці. Міни, з якими спеціалісти 13 ескадрильї тральщиків працювали протягом двох днів, були виявлені під час контрольних гідрографічних вимірювань, проведених Морською службою Гдині. Вони “відпочивали” у Гданську, на дні каналу Вісла-Сміляла. Перша на глибині майже 8 м, друга трохи більше 4 м. Кожна з них була довжиною понад 2 м і важили близько 1000 кг. В обох містився гексаніт.