У Південній Африці виявили ще більш небезпечний штам коронавірусу

18.02.2021 18:52   -

Проведені лабораторні дослідження припускають, що південноафриканський варіант коронавірусу може зменшити кількість захисних антитіл, сформованих вакциною Pfizer Inc / BioNTech SE, на дві третини, – повідомляє Reuters.

Поки не ясно, чи буде вакцина взагалі ефективною проти мутованого вірусу, заявили в середу 17 лютого у компанії Pfizer Inc / BioNTech. Наразі дослідження показало, що вакцина все ще може нейтралізувати вірус і поки немає даних про те, що новий штам зменшує захист від коронавірусу, зазначаютьу компанії.

Тим не менше лабораторії вже ведуть консультації з регуляторними органами щодо розробки оновленої версії їх вакцини у відповідності до нової версії вірусу. Для дослідження вчені з компаній та Медичного відділення Техаського університету (UTMB) розробили сконструйований вірус, який містив ті самі мутації, що і вперше виявлений в Південній Африці варіант, відомий як B.1.351.

Шип, який використовується вірусом для проникнення в клітини людини, є основною мішенню багатьох вакцин проти COVID-19. Дослідники протестували сконструйований вірус на крові, взятої у людей, яким ввели вакцину, і виявили зниження рівня нейтралізуючих антитіл на дві третини порівняно з впливом на найпоширенішу версію вірусу.

Сьогодні представники ВООЗ заявили, що південноафриканський штам є до того ж і більш заразним – про це на брифінгу заявила експерт Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Марія ван Керкхове.

Цей штам є більш заразним, як і британський. Але я повинна сказати, що з впровадженням необхідних заходів, у тому числі соціальної дистанції, розповсюдження можна взяти під контроль“, – зазначила ван Керкхове.

Результат пошуку зображень за запитом південноафриканський штам