У новий рік без боргів: рекордне погашення заборгованості по зарплатам у Дніпрі

31.12.2023 16:03   -

Дніпро цьогоріч має рекордні показники погашення заборгованості по заробітній платі. Повернуто майже у три рази більше ніж у 2022 році.  

 «Щотижневий моніторинг стану погашення заборгованості не дозволяє керівникам підприємств, які завинили зароблене співробітниками, ухилитися від обов’язків. Їхня персональна, у тому числі і кримінальна відповідальність, залишається ключовим аргументом у боротьбі з боргами по зарплатах. Така робота дозволила навіть у 2022 році, на час початку повномасшабного вторгнення росії, згортання бізнесу і відсутності замовлень, повернути 120 млн грн боргів по зарплаті», повідомила Тетяна Янушкевич, очільниця Інспекції з питань праці та зайнятості населення ДМР.

Завдяки вжитим заходам станом на 20.12.2023 підприємствами-боржниками м. Дніпро виплачено  простроченої заборгованості з заробітної плати в розмірі майже на 336 млн грн, а саме:

  • державні підприємства – близько 251 млн грн;
  • акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю та комунальні підприємства – майже 50 млн грн.

Тільки цього року  29 підприємств міста повністю погасили заборгованість із виплати заробітної плати.

З тими, хто ще винен йде щоденна робота. Також особлива увага до роботодавців, які платять зарплату навіть менше мінімальної, адже рівень зарплат має бути не меншим за середній по галузях у кожному регіоні.

На сьогодні в Дніпропетровській області середня зарплата становить 14 тис. грн.

Тих, хто має ризики до не сплати податків з 8 грудня податкова має право щомісяця вносити до плану-графіку планових та позапланових перевірок.

«Моніторинг триватиме. За порушення трудового законодавства передбачена як адміністративна, фінаносова так і кримінальна відповідальність», – нагадала очільниця очільниця Інспекції з питань праці та зайнятості населення ДМР.

За матеріалами Наше місто.