У Міністерстві оборони пропонують запровадити призов резервістів на 6-місячну строкову службу

14.05.2020 15:23   -

Під час наради в Генеральному штабі Збройних Сил, що була присвячена питанням зміни законодавства у сфері військової служби в резерві, було обговорено ідею щодо нових форм призову на військову службу резервістів.

Зокрема, пропонується закріпити законодавчо можливість здійснювати призов військовослужбовців резерву без оголошення мобілізації на строк до 6 місяців. Передусім пропонується залучати резервістів, що уклали контракти із певними військовими частинами.

«Відповідні зміни до законодавства розроблено на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 грудня 2018 року «Щодо підсумків введення воєнного стану в Україні» і враховують досвід проведення в Україні 6-ти черг часткової мобілізації. Зміни спрямовані на вдосконалення та унормування надважливих для обороноздатності України питань пов’язаних у тому числі й з реформуванням системи військових комісаріатів, ефективністю та автоматизацією процесу функціонування в державі системи військового обліку людських мобілізаційних ресурсів та оперативним доукомплектуванням в особливий період Збройних Сил України та інших військових формувань мотивованими та підготовленими резервістами у разі раптово виникаючої кризової ситуації, яка загрожуватиме національній безпеці України», – зазначено в повідомленні на сайті міністерства.

Хоча в першу чергу зміни стосуватимуться тих військовослужбовців резерву, що уклали контракти, не виключено, що в такий спосіб будуть призивати й інших осіб, що перебувають у запасі – адже реальна кількість контрактів, укладених резервістами із бойовими частинами є дуже малою. Тому, аби виконати плани, військкомати отримають змогу призивати на таку службу всіх, хто, на їх думку, підходить під визначення «резервіст».