У мерії Дніпра розповіли, як ФОПам отримати допомогу на дітей

12.05.2020 16:16   -

Із 5 травня фізичні особи-підприємці (І та ІІ груп оподаткування) можуть отримати допомогу на дітей віком до 10 років. Вона призначається на період карантину і упродовж 30 днів після його скасування.

Для дітей до 6 років допомога сктановить 1 779 грн, старше – 2 218 грн.

Щоб отримати допомогу, підприємці повинні були сплатити єдиний внесок на соціальне страхування за увесь 2019 рік. Якщо ФОП оформлений торік, то — за усі місяці після реєстрації̈.

Про це під час пресконференції 12 травня розповіла заступниця начальника Правобережного управління соціального захисту населення Ірина Ситник.

Аби отримати згадану допомогу, необхідно подати документи до управління соцзахисту у паперовій або електронній формі (через платформи Мінсоцполітики https://dopomoga2fop.ioc.gov.ua або https://www.msp.gov.ua).

Окрім заяви, потрібні: копії свідоцтв про народження дітей, довідка з Пенсійного фонду про сплату єдиного внеску (ОК-7), копія документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземців та осіб без громадянства). Якщо дитина під опікою, то копію рішення суду чи райради щодо встановлення опікунства. Документи у фотокопіях подаються і в електронній формі з цифровиим підписом.

«Допомога призначається з місяця звернення і виплачується на рахунок, відкритий в одному із уповноважених банків. Отримання інших видів допомоги, окрім компенсації послуги «муніципальна няня», не впливає на виплату. Загалом на сьогодні по місту за призначенням згаданої помочі на дітей звернулося 12 підприємців», – сказала Ірина Ситник.

Зі свого боку завідувачка сектору управління соціального захисту населення міськради Віра Міщенко нагадала: на період карантину немає жодних штрафів і припинення надання житлової субсидії (окрім випадків переїзду чи смерті одинокої особи). На 50 % збільшено соціальні нормативи, але це не розповсюджується на монетизацію пільг.

Також із 1 травня субсидія перепризначається автоматично без звернення громадян. Тим, хто був звільнений з роботи (за згодою сторін) у період карантину і зареєструвався у службі зайнятості, житлова субсидія призначається на підставі відповідної заяви та інформації центрів зайнятості. При цьому зважають на розмір призначеної допомоги з безробіття без урахування сум заробітної плати.

Серед змін у призначенні субсидії – вона не призначається, якщо заборгованість понад 3 місяці. Також у разі перевищення цього терміну монетизацію пільг на житлово-комунальні послуги автоматично переведуть на безготівкову форму.