У Лондоні на Новий рік задзвонив годинник Біг-Бену після тривалого ремонту

01.01.2022 12:47   -

Лондон зустрів 2022 рік вражаючим новорічним феєрверком, це була в основному телевізійна подія, оскільки натовп закликали триматися подалі.

В Англії вперше з 2017 року задзвонив один із найвідоміших годинників у світі — у годинниковій вежі Біг-Бен, і станеться це у ніч перед Новим роком, – повідомляє CNN.

31 грудня, напередодні Нового року, годинник бив о 16:00, 21:00, 22:00, 23:00 і опівночі. Увечері підсвітили лише східний циферблат годинника — той, який обернений до річки Темза. Було кілька «репетицій» дзвону, аби переконатися, що все в робочому стані: місцеві жителі чули його періодично 29 та 30 грудня.

Прем’єр-міністр Борис Джонсон закликав людей святкувати «обережно», а деякі феєрверки Великобританії були вилучені.

Годинникова вежа Біг-Бен розташована всередині Вежі Єлизавети у будівлі лондонського парламенту, годинник відстежує час у Лондоні від 1859 року. Годинниковий механізм сповіщає дзвоном малих дзвонів, що минула чверть години, а на початку кожної години звучить Великий дзвін. Перший удар молота в Біг-Бен абсолютно точно збігається з першою секундою години, що починається.

Вперше по радіо дзвін Біг-Бена передали, коли зустрічали 1924 рік. Ця традиція зберігається дотепер. Великий дзвін не дзвонив під час похорону сера Вінстона Черчилля 30 січня 1965 року, а також під час похорону Маргарет Тетчер 17 квітня 2013 року.

Але реставрація майже завершена, і Біг-Бен востаннє вдарить 12, використовуючи тимчасовий механізм, перш ніж оригінал повернеться на місце на початку нового року.

11,5-тонний механізм вікторіанської епохи був знятий з вежі з видом на Темзу, щоб захистити його від пилу та сміття, яке утворюється в результаті робіт на вежі висотою 96 метрів.

Згодом ремонтники виявили у годиннику значні пошкодження часів Другої світової війни — наслідки бомбардування. Їх побачили лише тоді, коли майстри змогли розібрати годинник повністю, тож знадобилося більше часу та грошей на ремонт. Попри затримки, команді все ж таки вдалося завершити ремонт у 2021 році. Це найбільший ремонтний проєкт в історії столиці Британії, вартість якого становить близько $107 мільйонів.

Він був доставлений до спеціалізованої компанії на північному заході Англії, де всі його понад 1000 робочих деталей були очищені та відремонтовані.

Кіт Скобі-Янгс, директор і співзасновник компанії Cumbria Clock Company, сказав, що це «виняткова можливість працювати над найвідомішим годинником у світі» та «серцем Великобританії».

«Наразі ми працюємо над встановленням механізму у Вежі, тому це дуже захоплюючий час».

Великий годинник був розроблений Едмундом Беккетом Денісоном і встановлений Едвардом Джоном Дентом у 1859 році з метою створення найточніших громадських годинників у світі.

Ян Вестворт, один із парламентської команди механіків годинників, сказав, що для його команди було «обов’язком і привілеєм» працювати над цим.

«Я думаю, що Едвард Джон Дент був би дуже задоволений тим, що годинник, який він створив, все ще виконуватиме роботу, для якої вінйого розробив, понад 160 років потому», – додав він.

Біг-Бен – прізвисько Великого дзвону вагою 13,7 тонни – часто використовується як універсальний елемент для вежі Єлизавети та Великого годинника.

Тимчасовий механізм використовувався для кількох знакових подій під час ремонтних робіт, зокрема День перемир’я, неділя пам’яті та вихід Великобританії з Європейського Союзу 1 січня минулого року.

New Year's Eve 2021 LIVE: London to press ahead with fireworks on warmest  NYE on record - World News - Mirror Online