У Києві відкрили виставку про російсько-українську війну

09.05.2022 10:38   -

У Києві відкрили виставку про нинішню російсько-українську війну «Україна. Розп‘яття».

Про це йдеться у повідомленні Національного музею історії України.

У Києві відкрилася унікальна виставка про наслідки перших місяців  широкомасштабної агресії росії – АрміяInform

Повідомляючи про виставку, Ткаченко зазначив, що цього року в нашій країні День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні є досить незвичайними.

«У період активної фази війни, що триває в нашій країні, ці дні набувають нових сенсів та символів. Тому у Національному музеї історії Другої світової війни ми відкрили виставку нашої сьогоднішньої війни «Україна. Розп‘яття». Вона б не стала можливою без наших героїчних Збройних сил та МВС України», – розповів міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Повідомляючи про виставку, Ткаченко зазначив, що цього року в нашій країні День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні є досить незвичайними.

«У період активної фази війни, що триває в нашій країні, ці дні набувають нових сенсів та символів. Тому у Національному музеї історії Другої світової війни ми відкрили виставку нашої сьогоднішньої війни «Україна. Розп‘яття». Вона б не стала можливою без наших героїчних Збройних сил та МВС України», – наголосив він.

На виставці забрано артефакти російської агресії в Україні, трофеї наших ЗСУ, облаштування укриттів, де сьогодні майже живуть українці, жахливі та потужні кадри нашої війни за самовизначення та існування.

Виставка буде відкрита з 8 травня з урахуванням всіх заходів безпеки. 9 травня музей не працюватиме, з 10 травня – вхід на виставку за попереднім записом для уникнення черг та скупчення. Пускатимуть стільки людей одночасно, скільки вміщує бомбосховище музею.

Про історію створення унікальної експозиції та її значення для українців і світової спільноти розповів Юрій Савчук – генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Україна — розп'яття»: у столиці презентували першу в світі музейну виставку  з артефактами російської агресії - Вечірній Київ

“Робота з комплектування музейної колекції розпочалася наприкінці березня. Після визволення Київщини та Чернігівщини вже на початку квітня музейники вирушили в експедиції до вщент поруйнованих м. Ірпінь та Буча, смт Бородянка, Гостомель і Макарів, с. Михайлівка-Рубежівка, Андріївка, Липівка, Маковище, Стоянка, Лук’янівка, Перемога та інших населених пунктів. Тепер за допомогою оригінальних предметів і світлин ми об’єктивно презентуємо світу страшні реалії цієї війни.”

Один з акцентних експонатів виставки – зранена ікона «Зняття з Хреста», в якій застряг осколок російської міни. Образ із понівеченого ворогом храму Св. Димитрія Ростовського в смт Макарів на Київщині.

В експозиції виставки представлено унікальні артефакти повномасштабного зіткнення, що триває просто цієї миті. Серед них карта захоплення м. Київ диверсійними групами й майже весь ворожий склад зброї, якою нищать Україну.