У культовому американському журналі «RollingStone» вийшла стаття про Дніпро

16.05.2022 17:13   -

«Єврейська громада України дає відсіч російському вторгненню та брехні Путіна». З такою назвою вийшла стаття у культовому американському журналі «RollingStone» (https://www.rollingstone.com/politics/politics-features/ukraine-jewish-community-russia-invasion-resistance-1351070/). Авторка тексту – Наталія Гуменюк.

З-поміж іншого у публікації лідери єврейської громади Дніпра, а також переселенці, розповідають свої історії, про свою країну-Україну та своє неприйняття брехні путіна, а також про «денацифікацію». Про те, як головний єврейський центр в Україні – Дніпро – став штаб-квартирою для надання допомоги єврейській громаді країни, зокрема для координації міжнародної підтримки. Єврейські організації опікуються самотніми людьми похилого віку у місті та тими, кого евакуювали з гарячих точок. А синагога «Золота троянда» найбільшого єврейського центру у світі «Менора» у Дніпрі стала прихистком для багатьох переселенців.

Культурно-деловой центр Менора: концерт группы "Коррупция" - Днепр

Культурно-діловий центр «Менора» – найбільший у світі єврейський комплекс, відкритий у Дніпрі у 2012 році. Загальна площа 50 000 м². У комплексі розташовані офісні приміщення, торгові площі, кафе, ресторани та інші сфери бізнесу та послуг. У центрі «Менора» розміщено музей «Пам’ять єврейського народу та Голокосту в Україні» – третій у світі за величиною меморіальний комплекс, присвячений Голокосту.

Музей розташований на трьох поверхах центру «Менора» та складається з чотирьох основних залів.

Налагоджена робота і з евакуацією людей з гарячих точок. Так громада лідера рабинів Меіра Стамблера вже евакуювала 6000 людей.

«Ми повинні зрозуміти, що ця війна проста: зло проти добра. Будь-яка нормальна людина це розуміє. І це Боже провидіння, що президент Зеленський – єврей, тож ми можемо підірвати російську пропаганду», – цитують у статті рабина Стамблера.

У публікації також йдеться, що Дніпро зараз – це великий гуманітарний і логістичний вузол, який забезпечує резервну підтримку іншим регіонам України.

Дніпро, де проживає майже мільйон людей, найбільше українське місто поблизу лінії фронту. Зараз це головний гуманітарний і матеріально-технічний центр, який забезпечує резервну підтримку трьох українських регіонів, які перебувають у стані війни. Сюди входить Східний Донбас, де зараз проходить єдина безпечна дорога, що з’єднує Луганську область та північний Донбас з рештою країни; Південь, у тому числі Маріуполь — за 190 миль, і окуповані частини Запорізької та Херсонської областей; та Харків на північному сході. Крім того, Кривий Ріг — рідне місто президента Зеленського, де досі живуть його батьки, що робить його ймовірною символічною метою Кремля — є частиною Дніпровської області.

З перших днів війни тут падають російські бомби. Сирени дзвонять, сповіщаючи про можливий штурм, будівлі укріплені, війна присутня, але більшість магазинів і ресторанів все ще працюють. Місто живе і відчуває себе святилищем для українців, нехай і тимчасовим.

Будучи основним єврейським центром в Україні, Дніпро також став центром надання допомоги єврейському населенню країни, зокрема координації міжнародної підтримки. До 150 волонтерів у кол-центрі відповідають на прохання допомогти знайти родичів.”