У Кривому Розі піднімуть прапор-велетень України

19.08.2021 11:18   -

У криворізькому парку Героїв готують до відкриття 72-метровий флагшток. Навколо встановили сталеві стели з монументальними панно. На них зобразили українські національні символи та знакові для криворіжців образи, – повідомляє ДніпроОДА.

«Декілька років тому в Дніпрі створили першу в області патріотичну локацію з Державним Прапором-велетнем. Нині готуємо до відкриття другу – в Кривому Розі. Зараз навколо зведеного флагштока облаштовують невеличкий сквер. Його головна прикраса – яскраві панно з національними та унікальними для промислового Кривого Рогу символами», – розповів перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Орлов. 

На 6-ти панно – символи, близькі і для криворіжців, і для всіх українців. Тут і петриківський розпис, і половецька баба. Тарас Шевченко і Козак Мамай. Візитівки Кривого Рогу: кар’єр та сучасний бренд міста – ріг достатку, виконаний у «металургійних» кольорах.

Аби створити панно,..

Панно монументальні. Кожне – розміром 160 на 180 см. Їх розписували майстри Дніпропетровщини. Використовували техніку гарячої художньої емалі. Вона довговічна, стверджує художниця Аліна Набока. Зображення «не бояться» ультрафіолетових променів, перепадів температури та вологості.

..підібрати оптимальну палітру

«Вважаю правильним, що площі наповнюють близькими для всіх символами. Вони інтуїтивно знайдуть відгук у серці кожного українця, – сказала Аліна Набока. – Зробили панно яскравими, великими. Наповнили їх контрастними кольорами. Аби можна було добре роздивитися і з великої відстані».

 Панно помістили на 3 стели, виконані із кортенової сталі. Вона має «фірмовий» колір металургії, каже проєктувальник Андрій Матвєєв.  

«Стели з яскравими панно – елементи сакральності. Вони притягуватимуть увагу відвідувачів парку. Сюди можна привести дитину, і буде про що з нею побалакати», – розповів архітектор Сергій Дербін.

Нині підрядники завершують благоустрій майбутнього скверу. Триває озеленення.