У «ДНР» оголосили про «евакуацію» населення до Росії

18.02.2022 16:17   -

Окупанти заявили про те, що «ЗСУ перебувають у бойовому порядку і готові до силового захоплення Донбасу». Також вони оголосили «масову евакуацію населення», людям пропонують виїхати до Ростовської області Росії.

Про це йдеться на сайті ватажка так званої ДНР Дениса Пушиліна.

За його словами, Зеленський найближчим часом «віддасть наказ військовим перейти до наступу та реалізувати план вторгнення на територію «ДНР» та «ЛНР».

Насамперед, за його словами, евакуації підлягають жінки, діти та люди похилого віку. Рішення про евакуацію Пушилін пояснив тим, що президент України Володимир Зеленський найближчим часом «накаже військовим перейти в наступ, реалізувати план вторгнення на територію «Донецької та Луганської народних республік». Він також додав, що людей розміщуватимуть у Ростовській області.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба спростував слова Пушиліна. «Ми категорично спростовуємо повідомлення російської пропаганди щодо нібито наступальних операцій України чи будь-яких диверсій на хімічному виробництві. Україна не проводить та не планує жодних подібних дій на Донбасі. Ми цілковито віддані виключно дипломатичному врегулюванню», — написав він.

Напередодні головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що «влада» окупованої частини Донецької області може почати евакуювати місцевих жителів через можливе загострення і підготовку до провокацій.

17 лютого держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що росіяни можуть вигадати собі привід для вторгнення. Наприклад, влаштувати провокацію, звинуватити в цьому українських військових і вдертися до України, зокрема під приводом «захисту російського населення».

Того ж дня президент США Джо Байден заявив, що Росія може напасти на Україну протягом найближчих кількох днів, попри заяви Кремля про відведення військ. Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон каже, що ситуація на кордоні з Україною, «як і раніше, залишається дуже похмурою».

Станом на 14:00 18 лютого бойовики вже 45 разів порушували режим припинення вогню. У 34 випадках вони використали заборонену артилерію великого калібру. Під вогонь потрапили 26 населених пунктів і колона з гумдопомогою.