У Дніпропетровську вирішили, як скоротити споживання електроенергії на 30%

09.12.2014 12:27   -
Автор:

Просте рішення як знизити споживання електроенергії у комунальних закладах на 30% знайшли експерти програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні спільно з Дніпропетровською обласною радою. Це заміна старого освітлення на нове енергоефективне. Економічний ефект покажуть на прикладі однієї з шкіл Дніпропетровська, де у всіх приміщеннях безкоштовно встановлять енергозберігаючі лампочки.
Про це 9 грудня голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод домовився з керівництвом проекту «Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення». У подальшому цей метод економії енергоресурсів планується використати у інших комунальних закладах, пише видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ“.
«Зараз, коли ситуація з енергоносіями дуже напружена, та є загроза відключення і підприємств і простих споживачів від електропостачання, треба шукати прості і швидкі способи, щоб справитися з такими труднощами. Один із них – заміна старої системи освітлення на енергоефективну. Це, звичайно, потребує певних затрат, але економія у 30 відсотків швидко їх окупить. Тому обов’язково необхідно шукати можливості, щоб це зробити. Я категорично проти перекладати відповідальність на плечі батьківських комітетів, тому шукаємо фінансову і технічну підтримку міжнародних фондів та державних програм. Крім того, раціональному використанню енергоносіїв треба вчити змалечку. Саме тому уроки з енергозбереження мають стати системою. І втілювати цю систему мають вчителі. А отже вони мають стати фахівцями в цій справі не гіршими за кращих світових експертів, яких ми залучаємо сьогодні для розробки відповідних навчальних програм», – зазначив Євген Удод.
Читайте також: Корбан поручил обнародовать график возможных отключений электроэнергии
Цього ж дня у Дніпропетровському обласному ліцеї-інтернаті фізико-математичного профілю Експерти програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні провели для вчителів міста перший тренінг та показовий відкритий урок з енергозбереження.Їм розповіли як доступно та кваліфіковано навчити дітей економному ставленню до енергоресурсів. Планується, що такі сорокап’ятихвилинки стануть частиною навчальних програм для усіх шкіл Дніпропетровщини. Для цього до кінця року експерти проекту проведуть відповідне навчання у всіх містах регіону, щоб створити мережу шкільних фахівців з енергозбереження.
Довідково. «Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення» – проект Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні. Його мета підвищення рівня освіти та обізнаності споживачів з питань енергоефективного освітлення. Для цього розроблена всеукраїнська освітня шкільна кампанія