У Дніпропетровську відмовляються від корпоративів на користь армії

26.12.2014 09:20   -
Автор:

У Дніпропетровську державні й комерційні структури відмовляються від корпоративів задля підтримки армії. У місті, за 300 кілометрів від якого йдуть бойові дії, колективи перераховують профспілкові гроші, а співробітники – гроші з власних кишень, які планували витратити на новорічні святкування на роботі, на користь конкретних підрозділів Збройних сил України. А втім, незалежні експерти зазначають, що це – швидше моральна підтримка армії: аби бійці відчули справжнє покращення у забезпеченні, до акції мали б приєднатись українські мільйонери та мільярдери, передає “Радіо Свобода“.
У стінах Дніпропетровської центральної міської бібліотеки цього року не буде корпоративного святкування під ялинкою: працівники бібліотеки та 30 її філій відмовились від новорічного фуршету на користь солдатів. У бібліотеці розказують: це була ініціатива рядових співробітників. У декого з працівниць бібліотеки сини у війську, є учасниками бойових дій на сході країни, зазнали поранень. У такій ситуації колеги просто не в змозі бенкетувати і веселитись.
Купи собі подарунок – підтримай «кіборгів»
У Штабі національного захисту Дніпропетровщини жителів області, що межує з неспокійним Донбасом, повністю відмовлятись від свята не закликають, однак рекомендують відзначати скромніше, не запускати феєрверків та салютів, не купувати дорогих подарунків. Тим же, хто хоче витратити гроші на сувеніри для рідних та близьких та ще й допомогти армії, радять робити це на аукціоні виробів ручної роботи школярів Дніпропетровщини. Всі виручені гроші підуть українським військовим, які наразі боронять Донецький аеропорт. Керівник Центу допомоги військовим та пораненим, який дієї при штабі нацзахисту, Одарка Біла зазначає: листи від імені штабу із закликами обмежити святкування й перерахувати кошти на потреби військових розсилають по державним установам та приватним фірмам.
Читайте також: В Днепропетровском госпитале для украинских бойцов провели новогодний корпоратив (ФОТО)
«Ясна річ, ми сподіваємось, що всі люди, всі установи, до яких ми спрямували листи, відгукнуться. Якщо вони не відгукнуться, то ми їх дуже добре «пропіаримо», адже це, вибачте – свинство. Там хлопці стоять, боронять усіх нас! Якусь частку коштів, але перерахувати можна. Показати, що ми хоч і не фізично, але поруч з ними, що ми всіляко їх підтримуємо», – зазначила Одарка Біла.
Грошовиті українці мають показати приклад
Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов до відмови колективів від новорічних корпоративів загалом ставиться схвально. Каже: важливий не скільки матеріальний аспект – невеликі гроші працівниць бібліотеки навряд чи суттєво вплинуть на ситуацію в армії, скільки моральний. Водночас експерт констатує: по-справжньому грошовиті українці обмежувати свої витрати задля допомоги військовим не поспішають.
«Не секрет, що люди, які приїздять із зони АТО, дивуються, що половина країни святкує, гуляє, влаштовує феєрверки. Це рве людям мозок. Більш скромний формат новорічних свят, як на мене, – це демонстрація моральної підтримки. Але в першу чергу це повинні робити люди, які перебувають «на першому плані», а не влаштовувати, приміром, паради лімузинів, коли в країні йде війна. Саме вони мають показати приклад», – сказав у коментарі політолог.
Між тим волонтери, які опікуються підрозділами військових частин та добровольчих батальйонів, нагадують – бійцям терміново необхідна тепла форма, термобілизна, маскувальні халати, пічки-буржуйки для обігріву. Незайвою буде їжа довготермінового зберігання, питна вода, цигарки.