У Дніпропетровську соцпрацівники розікрали 1,3 млн грн допомоги на дітей

28.09.2015 09:35   -
Автор:

В Дніпропетровську ліквідована шахрайська cхeмa пo нeзaкoннoму зaволодінню бюджeтними коштами, що надаються в якості матеріальної допомога при народженні дитини. Про це повідомив начальник Управління з протидії злочинності в сфері економіки ГУ МВС України в Дніпропетровській області Олег Золотоноша.
«Схема була створена організованою злочинною групою, до якої входили співробітнки однієї з державних структур, а також цивільні особи. Група в 2010-2015рр. шляхом підробки довідок про народження дитини оформляла на підконтрольних осіб з неблагополучної категорії справи про народження дітей. «В свою чергу, інспектори контролюючого органу в ході проведення планових перевірок наявності і умов проживання новонароджених дітей складали фіктивні акти, що додавались до соціальних справ», – повідомив Олег Золотоноша.
За період функціонування злочинної схеми її фігуранти заволоділи коштами обласного управління праці та соціального захисту населення в сумі більш ніж 1 млн 300 тис грн. вони отримували і отримують до цього часу на власні карткові рахунки соціальні виплати в розмірі від 24 до 120 тис. грн. на неіснуючих дітей. Зняття готівки з банківських карток здійснюють виконавці злочинної схеми і розподіляють її між членами групи.
На даний момент встановлено 40 осіб, на яких були оформлені довідки про народження дитини з метою заволодіння коштами, і заведено 44 соціальних справи. В більшості випадків мова йшла про народження другої або третьої дитини, при тому за межами пологових будинків, тобто вдома.
За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.190 КК України (шахрайство), проведено 40 санкціонованих обшуків за місцем роботи і проживання зловмисників, в результаті чого вилучено 45 банківських карток, незаповнених бланків медичних довідок з мокрими печатками різних медичних закладів області, комп’ютерна техніка, а також пістолет «Шмайсер».
Одному з членів ОЗГ вже повідомлено про підозру, а також вибрана міра застереження у вигляді тримання під вартою.
За матеріалами: “Дніпроград”