У Дніпропетровську підробили межі виборчих округів, – ОПОРА

25.09.2015 17:49   -
Автор:

Офіційно оприлюднені межі виборчих округів в Дніпропетровську відрізняються від тих, за які голосували члени Дніпропетровської міської виборчої комісії. Зафіксовано розбіжності в 15 округах. Спроби окремих членів комісії обговорити підробку виборчих документів виявилися марними.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу ОПОРИ.
17 вересня засідання Дніпропетровської міської виборчої комісії, в останній день, відведений законом для утворення меж виборчих округів, тривало понад дві години. Головуючим на засіданні був заступник голови комісії Рябчук С.В. (делегований до складу комісії Блоком Петра Порошенка “СОЛІДАРНІСТЬ”).
На початку засідання виявилося, що єдиний примірник постанови з додатком про утворення меж виборчих округів не містить кількості виборців у кожному окрузі. Члени комісії Забродін С.І. та Гусаревич Н.В. (Радикальна партія Олега Ляшка) поставили питання про технічну перерву для ознайомлення з проектом рішення та внесення до нього кількості виборців у кожному окрузі. Вимогу підтримали 10 голосами. Водночас, ані головуючий Святослав Рябчук, ані секретар комісії Світлана Денисенко (Опозиційний блок) не підтримали це рішення.
Перерва тривала понад годину. Після неї головуючий Рябчук С.В., єдиний хто мав проект рішення, зачитав номера округів, номера виборчих дільниць, з яких складаються округи, та загальну кількість виборців для кожного округу. За постанову про утворення меж виборчих округів проголосували 12 членів комісії: Рябчук С.В. (БПП-Солідарність), Денисенко С.М. (Опозиційний блок), Бестаєв І.Л. (Народний фронт), Веснін С.П. (Жінки за майбутнє), Волок Н.М. (БПП «СОЛІДАРНІСТЬ»)), Горбунова Г.Я. (Народний фронт), Деркач О.Ю. (Нова політика), Жушман А.М. (Самопоміч), Кривенко Є.Ю. (Самопоміч), Самарець О.І. (Опозиційний Блок), Тягло Ю.С. (Патріотична партія України) та Чекурда Н.О. (Молодіжна партія України). Після голосування Забродін С.І. зазначив, що додасть окрему думку до протоколу.
Коли засідання закінчилося, між членами і секретарем комісії виникла суперечка, оскільки секретар не хотіла показувати додаток до постанови, за який щойно проголосувала комісія. Після дискусії секретар винесла стос паперів. Але виявилося, що це попередня версія додатку без зазначення кількості виборців. Лише з другої спроби секретар надала додаток, який зачитував головуючий на засіданні. Члени комісії та журналісти отримали змогу переглянути документ та зробити фотознімки. Хоча Світлана Денисенко і намагалася перешкоджати спостерігачу ОПОРИ робити фотокопії. На її думку журналісти не мають права ознайомлюватися та фотографувати документи виборчої комісії.
Як виявилося пізніше, саме наявність фотокопій дозволила викрити маніпуляції з виборчими документами.
19 вересня на сайтах ЦВК і Дніпропетровської міської виборчої комісії кожен охочий отримав змогу ознайомитися з затвердженими межами виборчих округів. Шляхом порівняння фотокопій з засідання комісії і оприлюднених документів було виявлено розбіжності між ними. По 15 округах розрізняються дані (№№ 3, 6, 7, 49-59, 61).
Так, наприклад, виборчий округ №3. На засіданні було оголошено, що загальна кількість виборців в окрузі складає 14310 осіб. В самому додатку було зазначено інше число виборців – 15310 осіб. А в оприлюдненому рішенні містилась вже інша кількість – 16310. Якщо поєднувати кількість виборців на кожній виборчій дільниці округу, то сума дорівнюватиме 16310. Також на засіданні головуючий оголосив, що до округу належить виборча дільниця №121064, хоча в обох варіантах рішень зазначається дільниця №121067.
В округах №№49, 50, 51, 52, 53, 55, 58, 59 розрізняється загальна кількість виборців через відмінності в кількості виборців для окремих виборчих дільниць в окрузі.
З переліку виборчих дільниць 54 округу зникла дільниця №121443 (Дніпропетровська виправна колонія). Згідно з законом така спецдільниця і не мала б включатися до переліку, оскільки позбавлені волі не беруть участі у місцевих виборах. Однак виникає питання, чому вона була в переліку округів, за які голосувала комісія.
Суттєвіші метаморфози відбулися в округах №№6, 7 та 56, 57, там цілі дільниці перемістилися з одного округу в інший. Члени комісії голосували за входження ВД №121075 (2414 виборців) до 6 округу, а в оприлюдненому рішенні вона опинилася в окрузі №7.
Між голосуванням і оприлюдненням до округу №57 додалась одна виборча дільниця №121418. Хоча члени комісії голосували за її наявність в окрузі №56. До того ж є різниця в кількості виборців по кожній з дільниць між проголосованим і оприлюдненим рішенням. Відтак кількість виборців в окрузі збільшилася на 2176 осіб (24%) відносно проголосованого рішення.
Читайте також: Первый однофамилец Вилкула уже зарегистрировался в мэры Днепра, – эксперт (ФОТО)
На засіданні 24 вересня Сергій Забродін виступив з пропозицією внести до порядку денного обговорення ситуації з підробкою виборчої документації. Однак голосів для прийняття рішення не вистачило. Проти обговорення проголосували Рябчук С.В. (БПП-Солідарність), Денисенко С.М. (Опозиційний блок), ), Горбунова Г.Я. (Народний фронт), Самарець О.І. (Опозиційний Блок), Тягло Ю.С. (Патріотична партія України) та Чекурда Н.О. (Молодіжна партія України).
У свою чергу, під час розгляду пункту “Різне” порядку денного засідання, Наталія Гусаревич поставила питання на які саме межі мають орієнтуватися виборці та кандидати. Заступник голови комісії Рябчук С.В. порадив брати інформацію з сайту ЦВК. Святослав Рябчук поділився з присутніми своєю думкою, що комісія голосувала за кількість округів, а не їх межі: “Ми їх прийняли 64, не 63, не 62”. На думку заступника голови комісії межі округів взагалі визначає державний реєстр виборців і змінює їх у ході виборчого процесу. “Більше того, ці межі визначені державним реєстром виборців і під час подальшого проведення виборчого процесу ці межі також будуть уточнюватися і вноситися державним реєстром виборців”, – зазначив Святослав Рябчук. Хоча згідно з п.2 част.2 ст.25 Закону України “Про місцеві вибори” саме територіальна виборча комісія встановлює межі виборчих округів.
Голова комісії Юрій Подлєсний запропонував Сергію Забродіну викласти все в письмовій заяві й хутко закрив засідання.
Крім іншого, комісія не оприлюднювала рішення про утворення виборчих округів у ЗМІ. Як пояснив заступник голови комісії Рябчук Святослав Володимирович на це просто немає коштів. За його словами для оприлюднення документів комісії в ЗМІ виділено 7000 грн., а комунальна газета “Наше місто” назвала вартість оприлюднення зазначеного рішення 37000 грн. Тому комісія оприлюднила рішення на своєму офіційному сайті та інформаційному стенді. Щоправда, – додав Святослав Рябчук, – з інформаційного стенду, який знаходиться в холі обласної ради, саме документи про утворення округів викрали.
Варто зазначити, що в Дніпропетровській міській виборчій комісії систематично порушують порядок організації засідань. Зокрема, члени комісії зазвичай не мають проектів рішень, за які голосують. Вони заявляють про такі порушення журналістам, але самі не вживають жодних заходів, передбачених Законом України “Про місцеві вибори” для відстоювання своїх прав. Також рішення комісії вчасно не оприлюднюються на інформаційному стенді чи сайті комісії.
Раніше спостерігачі ОПОРИ зафіксували заяву голови Ленінської районної виборчої комісії про те, що округи “нарізалися” в Дніпропетровській обласній державній адміністрації.
Закон України “Про місцеві вибори”:
Част. 14 ст. 27: “Рішення виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії. Рішення виборчої комісії набирає чинності з моменту його прийняття. У разі невиконання виборчою комісією вимог цього Закону (бездіяльність виборчої комісії) виборча комісія вищого рівня з відповідних місцевих виборів може прийняти відповідне рішення”.
Част. 12 ст.17: “Рішення про утворення одномандатних, територіальних виборчих округів із зазначенням їх номерів, меж, орієнтовної кількості виборців у кожному виборчому окрузі невідкладно на паперових носіях та в електронному вигляді за формою та в порядку, встановленими Центральною виборчою комісією, передається органу ведення Державного реєстру виборців та оприлюднюється відповідною територіальною виборчою комісією в місцевих друкованих засобах масової інформації або в інший визначений цією виборчою комісією спосіб не пізніше наступного дня після прийняття рішення про утворення відповідних виборчих округів”.
Част. 13 ст. 27: “Зміст рішення про утворення територіальних виборчих округів із зазначенням їх номерів, меж, орієнтовної кількості виборців у кожному виборчому окрузі невідкладно передається до Центральної виборчої комісії через органи ведення Державного реєстру виборців за встановленими нею формою та порядком. Центральна виборча комісія оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті ці відомості. Також територіальні виборчі комісії надсилають до Центральної виборчої комісії на паперових носіях відповідні рішення про утворення територіальних виборчих округів”.
Част. 6 ст. 27: “Членам виборчої комісії надаються проекти рішень комісії та необхідні матеріали, як правило, не пізніше останнього дня перед днем проведення засідання комісії, однак не пізніш як до початку засідання”.
Част. 15 ст. 27:”Рішення виборчої комісії вивішується на стенді офіційних матеріалів комісії для загального ознайомлення не пізніше ранку наступного дня після дня його прийняття”.
Част. 2 ст. 158 Кримінального кодексу України: “Підробка виборчих документів, документів референдуму, а так само використання завідомо підроблених виборчих документів, документів референдуму, вчинені членом виборчої комісії, комісії з референдуму, кандидатом, його уповноваженим представником, уповноваженою особою політичної партії (блоку), членом ініціативної групи референдуму, – караються штрафом від трьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від одного до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років”.
Читайте також: В Днепропетровске СБУ разоблачила крупную схему хищений из госпредприятия