У Дніпропетровську обговорили новий Закон про державне фінансування партій

17.12.2015 20:30   -
Автор:

З 1 липня 2016 року дніпропетровські осередки політичних партій будуть по-новому звітуватися про свої фінансові операції. Саме тоді вступає в силу нещодавно ухвалений Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції».
Яким чином нове законодавство зменшить політичну корупцію в країні, обговорювали в Дніпропетровську під час круглого столу, пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу Інституту «Республіка».
Особливістю застосування нового законодавства є те, що всі парламентські партії з наступного року отримуватимуть державне фінансування, а після наступних парламентських виборів право на державне фінансування матимуть партії, які отримали не менше 2% голосів виборців. Значно посилюється контроль за фінансуванням партій від фізичних та юридичних осіб, обмежуються суми коштів, які можуть перераховуватися партіям (фінансування має становити 400 мінімальних зарплат для фізичних осіб і 800 мінімальних зарплат для юридичних осіб). Також вводиться, в тому числі, кримінальна відповідальність, за непрозоре фінансування та використання державних коштів.
Юрист Інституту «Республіка» Артем Амельченко розповів про наслідки впровадження нового Закону, чи вплине він на прозорість фінансування місцевих осередків політсил. За його словами, місцеві вибори на Дніпропетровщині показали недолугість діючого законодавства в частині контролю за фінансування політичних партій і стали яскравим прикладом необхідності внесення суттєвих змін, які б дозволили на належному рівні врегулювати цей процес.
Присутні на обговоренні представники політичних сил, громадські діячі та журналісти підтримали думку спікерів про те, що без запровадження реального моніторингу фінансування партій на місцях, ефективність реалізації норм Закону буде мінімальною. Тому, і громадськості, і політичним партіям треба готуватися, аби після 1 липня система фінансування партій дійсно змінилася.
Читайте також: Дніпропетровці нададуть пропозиції щодо розвитку громадянського суспільства у державі