У Дніпропетровську люди перекрили вулицю через брак життєво необхідних ліків (ВІДЕО)

14.05.2015 23:00   -
Автор:

4 місяці без життєвонеобхідних ліків. Усе — через відсутність задекларованої ціни. У Дніпропетровську хворі на ниркову недостатність вийшли на пікет. Причина — призупинення закупівлі одного з необхідних для життя гемодіалізників препарату. Два тижні тому у департаменті охорони здоров’я їм пообіцяли швидко розібратись із проблемою та відновити постачання ліків якнайшвидше. Але час спливає, а потрібних препаратів для життя і досі немає.
Про це йдеться у сюжеті 9 каналу.
«Поверніть вкрадені ліки». Із такими гаслом хворі на ниркову недостатність перекривали рух автотранспорту на центральні площі міста. Близько 4-х місяців гемодіалізники борються за своє життя — вимагають ліки, якими повинна забезпечувати держава, але цього нині не робить, запевняють пікетувальники.
«Господа из департамента прячутся. Облдержадминистрация не реагирует вообще ни на какие ни звонки, ни письма. Мы устали с ними переписываться и сегодня мы пришли в очередной раз обратить на нас внимание, что мы тоже люди», — каже Світлана Курчевська — пікетувальниця, пацієнтка гемодіалізного відділення.
Два тижні тому, 28 квітня, після пікету під стінами облдержадміністрації, у департаменті охорониздоров`я їм пообіцяли, що найближчим часом питання владнають. Але час спливає, а потрібних життєвонеобхідних препаратів і досі немає. Сергій Козаков каже, що власним коштом купивати дороговартісні ліки не може. Адже один шприц коштує близько двох тисяч, а на тиждень таких потрібно два.
«Этот препарат, который я должен получать, мы должны покупать за свои деньги. К сожалению, пенсию, которую я получаю, мне недостаточно даже чтобы купить один шприц. А нам нужно два шприца в неделю», — «Сколько он стоит?» — «Ну, я не могу сказать сколько он стоит, но рыночная цена от 2-х до 3 тысяч гривен. Самочувствие сейчас у всех ухудшается, вот многие не пришли», — розповідає Сергій Козаков — пікетувальник, пацієнт гемодіалізного відділення.
Читайте також: В Днепропетровске объявили конкурс проектов памятного знака Небесной Сотни
Цього разу у департаменті зазначають: від 13 травня Міністерством охорони здоров’я ціна вже затверджена. І тепер все залежить від постачальника.
«Зная эту проблему, департамент здравоохранения порушил питання перед Министерством здравоохранения. Вчера вышел приказ, где была задекларирована цена на 3 препарата, про которые ставилась перед нами задача. Продекларированная цена осталась на еще один препарат. Днепропетровский городской совет может это прокомментирует немножко более конкретно — когда будут поставлены, когда будут розданы», — пояснює Вікторія Михайлова — заступник директора департаменту охорони здоров’я.
Утім, коли саме гемодіалізники отримають ліки — невідомо. А допоки хворі знову ламають голову над тим, як жити далі.
Читайте також: Филатов обратился к Президенту Украины