У Дніпропетровську феміністки висловилися «проти свята тюльпанів та шоколаду»

09.03.2015 10:07   -
Автор:

У неділю ввечері у центрі Дніпропетровська жінки провели акцію протесту «проти 8 березня як свята тюльпанів та шоколаду». Жінки та дівчата, активістки громадського об’єднання «Сестринська сотня», роздавали перехожим листівки з інформацією про «первісну сутність свята», ситуацію з недотриманням прав жінок в Україні, суспільні стереотипи в ставленні до жінок тощо.
Про це передає “Радіо Свобода”.
«Історичні витоки 8 березня заставили квітами та шоколадом. Ми хочемо нагадати, що означає цей день для нас. У 1857 році жінки вперше вишли на масову демонстрацію за свої права. Лише через 50 років подія повторилася і набула поширення, започаткувавши рух, що дозволив жінкам вільно рухатись світом і не належати чоловікові та родині», – заявили учасниці.
Акція відбувалась під гаслами «Мій день – кожен!», «Зберігайте спокій та гендерну рівність!», «Кохай, народжуй, але права не віддавай!».
За словами однієї з організаторок акції Алли Рибіцької, це перша така акція у Дніпропетровську: жінки організувались спонтанно, аби підтримати схожі акції у Києві та Львові.
«Ми не проти 8 березня. Але хочемо, щоб цей день був не просто «святом краси і жіноцтва», а він був передусім днем, коли піднімаються важливі суспільні питання – питання гендерної рівності. Найбільше турбує нас те, що традиційне суспільство нав’язує нам свої правила гри. Наприклад, стереотип «ти ж жінка, ти маєш народжувати». Я – передусім особистість і я сама маю вирішувати, що мені робити в своєму житті», – зазначила Алла Рибіцька.
За словами учасниць акції, зокрема, вони стурбовані порівняно невеликою присутністю жінок у вищих органах влади держави. За даними активісток, наразі у Верховній Раді України жінки складають близько 10% депутатів. Між тим чим нижчий рівень влади, тим жінок більше – приміром, у сільських радах їх навіть більше, ніж чоловіків, – 51%. Водночас, як зазначали учасниці заходу, у парламентах та урядах розвинених країн відсоток жінок набагато вищий, ніж в Україні: у Фінляндії їх понад 42%, Німеччині – 32%, США – 18%.

Фото: Ольга Палій