У Дніпропетровському університеті МВС відкрився музей «Бойова слава України» (ФОТО, ВІДЕО)

26.08.2015 15:58   -
Автор:

«Бойова слава України» – під такою назвою в Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відкрився історичний музей. Його відкриття приурочили до 24-ї річниці Незалежності нашої держави. Керівництво навчального закладу спільно з обласними громадськими організаціями декілька місяців працювали над наповненням експозицій, передає ТРК “Регіон”.
«Бойова слава України» – своєрідна ретроспектива головних історичних подій в нашій державі. Експозиції в новоствореному музеї описують розвиток та становлення нашої державності від скіфів та сарматів до буремного 2014.

«Виставка створювалася протягом декількох місяців. Ці експонати очищувалися, формувалися у колекцію, підбиралися під період і надані глядачам для перегляду», – розповідає керівник Дніпропетровської обласної громадської організації «гвардія Дніпро» Павло Ковальов.

У створенні музею відіграли велику роль звичайні городяни – вони із радістю відгукнулися на пропозицію організаторів поділитися артефактами історичних, зокрема воєнних подій, і приносили муляжі зброї, предмети побуту та нагороди солдат. Щодо ідеї створення «Бойової слави України» , то вона повністю належить керівництву та педагогічному складу Університету внутрішніх справ. Працюючи над проектом, вони хотіли показати цінність тієї свободи і незалежності, що ми маємо.
«Кожен має право відвідати наш музей. Вхід до нього вільний. Лише треба записатися у черговій частині. Бажано, аби відвідувачі приходили групами, аби екскурсії були насиченішими. Але якщо прийде і одна людина – нікому в екскурсії відмовлено не буде», – говорить ректор ДДУВС Михайло Лошицький.
На сьогоднішнє урочисте відкриття запросили почесних гостей. Червону стрічку перерізали особисто ректор ВУЗу та засновник музею. А священнослужитель освятив нову місцину і своїми молебнями запрограмував музей на гарний розвиток та процвітання.
Гостям заходу запропонували коротку презентацію проекту та екскурсію музеєм – саме такі і надалі планують проводити для усіх відвідувачів. А Павло Ковальов поділився враженнями від експозицій і розповів про одну із найцікавіших речей зокрема, що стосується подій на сході.

«Ось це 120-міліметрова міна, вона була знайдена на позиціях людей, які взяли зброю із іншого боку. Ми бачимо, що пуля потрапила крізь цю міну і вона не здетонувала, а вигоріла. Таким чином перетворившись на муляж», – розповідає керівник Дніпропетровської обласної громадської організації «гвардія Дніпро» Павло Ковальов.

Всі експонати не несуть якоїсь загрози відвідувачам і є вибухобезпечними – їх ретельно перевіряли відповідні фахівці. Організатори запрошують усіх бажаючих відвідати музей і на власні очі роздивитися всі ці скарби.