У Дніпропетровській ОДА обговорили продаж землі

22.11.2019 12:30   -
Автор:

Про всі переваги та проблемні питання масштабної реформи йшлося під час громадських обговорень «Діалоги про Україну». Вони відбулися у Дніпропетровській ОДА. На найгостріші питання мешканців області відповідали заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький та радник Президента України із земельних питань Роман Лещенко. Про це повідомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
«За всю історію незалежної України ніхто не наважувався проводити таку масштабну реформу. Попередні 18 років мораторію на продаж землі принесли корупцію у земельних відносинах, “сірі” та “чорні” схеми продажу землі. Та нарешті земельну реформу зрушено з мертвої точки. Ми розпочали зміни у системі земельних відносин, – зазначив радник Президента України із земельних питань Роман Лещенко. – Зараз для нас важливо почути Дніпропетровщину, яку Президент України назвав одним із ключових аграрних регіонів країни».
В результаті реформи власники зможуть вільно розпоряджатися землею – продавати, залишати у спадок, використовувати як заставу. Нововведення на ринку землі дадуть потужний імпульс розвитку фермерства та активному залученню інвестицій, підкреслив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.
Селян найбільше непокоять питання майбутнього оподаткування та можливої концентрації землі в одних руках.
«Наразі обговорюємо питання зменшення кількості землі, яка може продаватися в одні руки. А ще – розмір податку. Як пропозиція – встановити його у межах приблизно від 8 до 12% від НГО. Кошти стовідсотково залишаться у місцевих бюджетах. За попередніми розрахунками, це збільшить їхні надходження на 18 млрд грн», – сказав Тарас Висоцький.
До обговорень приєдналися керівники ОТГ, фермери, фахівці у земельних питаннях із районів. Загалом понад 300 людей.
«Земля – наше основне джерело доходів. Мешканцям громади дуже сподобався меседж реформи – земля має належати селянам, – поділився голова Межівської ОТГ Володимир Зражевський. – Маємо багато господарств, які добре розвиваються. Фермери переймаються й соціальними питаннями села. Якщо ж усю землю купить не місцевий мешканець, йому не буде діла до наших проблем. Тому для нас важливо не допустити концентрації землі в одних руках».
З будь-яким питанням щодо земельної реформи можна звернутися на безкоштовну урядову «гарячу лінію» – 1545.
Також запустили тестову версію веб-сайту «Земельна реформа в Україні».
Друге читання законопроєкту про ринок землі – вже у грудні 2019-го, після парламентських слухань.