У Дніпрі за брудні номерні знаки водіїв передбачено штраф у розмірі понад 1000 гривень

13.01.2024 10:54   -

Погодні умови у Дніпрі останнім часом різко погіршилися. Сніг та бруд на дорогах стали звичним явищем. Однак не варто забувати, що за бруд на номерних знаках автомобіля можна отримати штраф.

Згідно з Правилами дорожнього руху України, заборонено керувати транспортним засобом, номери якого не читаються з відстані 20 метрів. За це інспектор поліції має право зупинити автомобіль в Дніпрі і виписати водієві штраф у розмірі 1190 гривень.

На жаль, в Україні немає чітких стандартів оцінювання забруднення номерних знаків. Поліцейські можуть самостійно визначати рівень видимості номерів і на свій розсуд виносити рішення про накладення штрафу.

Оскаржити штраф за бруд на номерних знаках досить складно. Для цього потрібно надати відео- або фотофіксацію, яка б підтверджувала, що номери були чистими на момент зупинки автомобіля. Однак у більшості випадків таких аргументів у водіїв немає.

Ситуація з “чистюлями” в Дніпрі

За словами прессофіцерки Управління патрульної поліції в Дніпропетровській області Людмили Копиленко, у Дніпрі в грудні 2023 року за порушення пункту 30 ПДР за статтею 121-3 адмінкодексу України було складено 64 постанови. Крім того, в цьому ж місяці визначили двох водіїв, які порушили правила повторно. 

Вона каже, що інспектори за своїми обов’язками контролюють виконання вимог ПДР і закону. Крім складання адміністративних материалів вони також вимагають на місці усунути правопорушення – зробити так, щоб номери було видно. 

Тримайте номери в чистоті

Щоб уникнути штрафу, водіям з Дніпра слід регулярно перевіряти стан номерних знаків свого автомобіля. Якщо номери забруднені, їх потрібно очистити. Для цього можна використовувати звичайну воду з милом або спеціальні засоби для чищення номерних знаків.

Ось кілька порад, які допоможуть вам уникнути штрафу за бруд на номерних знаках:

  • Чистіть номерні знаки регулярно, особливо після дощу або снігу.
  • Використовуйте спеціальні засоби для чищення номерних знаків.
  • Перевіряйте стан номерних знаків перед тим, як сідати в автомобіль.

Виконуючи ці прості поради, ви зможете уникнути неприємностей і не платити штрафи.

За матеріалами Дніпро Оперативний.