У Дніпрі викрито махінації з ПДВ на суму понад 8 млн. грн.

15.04.2021 17:14   -

Співробітники ГУ ДФС у Дніпропетровській області викрили схему ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах при здійсненні підприємством зовнішньо-економічної діяльності. Про це повідомив Сектор комунікацій та зв’язків з громадянами Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області.

Податковою міліцію встановлено, що службовими особами підприємства – імпортера, розташованого у м.Дніпро, з 2018 року по теперішній час на митну територію України з країн Євросоюзу було здійснено ввезення м’ясопродуктів в асортименті на загальну суму понад 200 млн. грн.

У своїй діяльності організатор схеми використовував особисті зв’язки на митниці Державної митної служби України та послуги підконтрольного брокерського підприємства.

Співробітники ГУ ДФС у Дніпропетровській області встановили наступний ланцюг схеми ухилення від податку: з метою завищення вартості імпортованої продукції на внутрішньому ринку України, для компенсації понесених витрат на придбання і доставку товарів, підприємство-імпортер здійснювало штучне завищення податкового кредиту, внаслідок чого мало місце навмисне, свідоме ухилення від сплати ПДВ шляхом завищення податкового кредиту та здійснення безтоварних операції з постачання продукції підприємствам, що мають ознаки «фіктивності».

Надалі імпортована продукція, за заниженою митною вартістю та підробленими документами, реалізовувалась на Дніпропетровщині підприємствам реального сектору економіки.

Порушення вимог податкового законодавства під час фінансово-господарських взаємовідносин підприємств-правопорушників призвело до втрат бюджету на загальну суму понад 8 млн. грн.

13.04.2021 р. співробітниками ГУ ДФС у Дніпропетровській області в рамках кримінального провадження були проведені санкціоновані судом обшуки за адресою  офісного та складських приміщень.

В результаті обшуків було виявлено та вилучено фінансово–господарську документацію, документи бухгалтерського та податкового обліку (у т.ч. податкові накладні, товарно-транспортні накладні, тощо), як беззаперечну доказову базу злочинної діяльності фігурантів.

Під час досудового розслідування та проведеними обшуками достовірно встановлено, що вказані вище дії здійснювались зазначеними особами в порушення вимог діючого законодавства, з метою незаконного збагачення шляхом мінімізації сплати податків до бюджету.

На теперішній час досудове розслідування за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах триває.