У Дніпрі вшанували пам’ять героїв бою під Крутами

30.01.2017 09:12   -
Автор:

У неділю, 29 січня, біля пам’ятника видатному вченому-історику Дмитру Яворницькому в Дніпрі зібралися кілька сотень містян, щоб вшанувати пам’ять героїв бою під Крутами. У театралізованій формі учасникам заходу нагадали події 1918 року – бій на залізничній станції Крути, в якому брали участь студенти. Після хвилини мовчання усі присутні поклали квіти до пам’ятника на згадку про загиблих.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу міськради.
«Багато років, поки Україна перебувала під впливом радянської ідеології, українські подвиги замовчувалися. Бій під Крутами засвідчив, що українці – нація, воїни, гідні своєї держави, готові покласти своє життя за її незалежність. Тоді, у 1918 році, молоді хлопці розуміли, що вони загинуть, але пішли на цей подвиг, який і зараз надихає молодь. Дуже важливо не забувати свою історію», – зазначив заступник міського голови Дніпра Олександр Шикуленко.
Довідка. Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути, неподалік селища Крути та села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків, тривав 5 годин. У перебігу військових дій бій не мав вирішального значення, та у свідомості багатьох набув особливого значення завдяки героїзму української молоді.