У Дніпрі відкриють інформаційно-консультаційний центр з гендерних питань

07.11.2016 09:45   -
Автор:

Радник голови Дніпропетровськоі ОДА, докторант, доцент кафедри ДДУВС Ірина Грицай розповіла, що зараз ведеться підготовча робота до відкриття на Дніпропетровщині інформаційно-консультаційного центру з гендерних питань. Центр планують відкрити у 2017 році.
Про це вона заявила в коментарі Інтернет-виданню «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Україна обрала для себе європейський вектор розвитку. А одними з основних вимог європейських партнерів є рівність чоловіків і жінок, принаймні, в політиці. Державна політика в сфері гендерної рівності орієнтована на створенні рівних можливостей для жінки і чоловіка. У 2015 році був прийнятий закон про місцеві вибори, в якому на законодавчому рівні закріплено квотування при формуванні виборчих списків відносно статевої приналежності. Згідно з цим законом, у списках повинно бути не менше 30% жінок.
На регіональному рівні дії цільова програма сімейної та гендерної політики у Дніпропетровській області на 2012-2021 роки. Один з її напрямків – це включення до освітніх програм для дітей та молоді питання щодо насильства в сім’я та торгівлею людьми. Тому що Дніпропетровська область є одним з регіонів, де проблема сімейного насилля дуже поширена. Наприклад, у березні 2016 року щодобово до поліції області надходило 29 заяв щодо випадків сімейного насильства. За 9 місяців цього року відповідними службами було охоплено 323 сім’ї щодо жорстокого поводження в родинах. Ці сім’ї отримали правову та психологічну допомогу. У зв’язку з цим є необхідність надання безоплатної правової допомоги жертвам насилля.
Зараз ми працюємо над створенням інформаційно-консультаційного центру з гендерних питань. Бюджетного фінансування на ці цілі немає. Нам дуже допомагають громадські організації. Велику надію також маємо на перемогу у грантових програмах. Центр буде займатися наданням психологічних і правових консультацій для постраждалих від сімейного насилля. Ми будемо підписувати меморандуми про співпрацю з поліцією, лікарнями, щоб перенаправляти туди людей, яким необхідна допомога цих структур. Відкрити центр плануємо у 2017 році. Вже є приміщення, підтримка громадського центру, залишилось тільки виграти грант», – повідомила Ірина Грицай.